Novosti i informacije

15.02.2016

GRAD PRIJATELJ DJECE

Gradovi prijatelji djece (Child Friendly Cities) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja. U Hrvatskoj je Akcija pokrenuta u sklopu Saveza društava Naša djeca početkom 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a koji je osigurao sredstva za pokretanje Akcije.

Akcija je službeno prihvaćena 20. studenog iste godine na svečanom skupu povodom obilježavanja desete godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Otada Akciju provodi Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine - prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Trenutno je u Akciju uključeno 100 gradova/općina, a počasni naziv je dostiglo 44 gradova i općina, s trendom rasta. Kandidati za ovu titulu nastoje zadovoljiti kriterije i postupak ocjenjivanja za primanje iste. Ona predstavlja proces provedbe Konvencije o pravima djeteta na razini lokalne uprave i samouprave.

Cilj je Akcije poboljšati i uljepšati život djece kroz priznanje i realizaciju dječjih prava i tako utjecati na bolju budućnost lokalnih zajednica. Ona pruža okvir koji pomaže gradovima i općinama da izgrade okružje po mjeri djeteta u svim aspektima – od upravljanja zajednicom, zaštite okoliša do poboljšanja usluga. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Program Akcije – obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:(1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Program Gradovi i općine prijatelji djece omogućuje:

1. stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu
2. međusektorsku suradnju,
3. aktivnu participaciju djece u zajednici,
4. povezivanje gradova i općina koji imaju zajednička opredjeljenja za djecu
5. utjecaj na definiranje nacionalne strategije u korist djece.

NAČINI PROVEDBE

Cilj ove Akcije ostvaruje se na četiri međuovisna načina. To su:

– poticanje svih sudionika u svakom gradu / općini da udruženo i koordinirano čine što najviše mogu za dobrobit djeca

– evidentiranje postignutih rezultata

– medijsko praćenje dometa akcije

– dodjela javnog priznanja u obliku počasnog naziva grad / općina koji ispuni zahtjeve akcije – prijatelj djece.

POSEBNA VRIJEDNOST AKCIJE

Ovo je nova, društvena i stručna aktivnost, koja se temelji na implementaciji Konvencije UN-a o pravima djeteta i to na LOKALNOJ RAZINI.

OVA AKCIJA ŽELI POBOLJŠATI I ULJEPŠATI ŽIVOT DJECE!

ZATO: GRAĐANI, RODITELJI, DJECO, POMOGNITE DA VAŠ GRAD / OPĆINA ČIM PRIJE POSTANE – PRIJATELJ DJECE!

 

Vijesti i aktivnosti ove akcije pratite OVDJE