Novosti i informacije

11.02.2016

Indijski veleposlanik u Gradu Lepoglavi

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Sandeep Kumar posjetio je Grad Lepoglavu, a s njime se u Gradskoj vijećnici susreo zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je visokog gosta upoznao s bogatom poviješću, kulturom i tradicijom Lepoglave. Predstavljeni su potencijali te osobitosti Lepoglave, kao i mogućnosti gospodarskog ulaganja na gradskom području.

Indijski je veleposlanik iskazao interes za gospodarsku suradnju te prihvatio poziv zamjenika gradonačelnika Kovača da se organizira susret između veleposlanstva Indije u Hrvatskoj s poslovnim subjektima s područja grada Lepoglave. – Politika nije tu da otvara radna mjesta kroz izgradnje tvornica jer to ne može raditi, ali politika može kroz ovakve diplomatske aktivnosti osigurati nove prilike našim poslovnim subjektima za širenje svojih poslovnih mogućnosti jer je realni, onaj privatni gospodarski sektor taj koji je generator ekonomskog razvoja našeg kraja. Ovakvim diplomatskim sastancima želimo približiti svjetska tržišta našim velikim poduzetnicima koji pak ovim posredstvom mogu ispitati vlastite mogućnosti za svoje nove poslovne ideje. Drago mi je da je veleposlanik Kumar prihvatio ideju još jednog zajedničkog sastanka kojeg planiramo za ožujak, a na kojem će lepoglavski poduzetnici imati priliku predstaviti svoj potencijal – kazao je Kovač.

U fokusu razgovora bila je i lepoglavska čipka odnosno čipkarska tradicija koja postoji i u Indiji i koja bi također mogla biti jedan od temelja buduće suradnje. – Fascinira me vaša čipka kao i mogućnost suradnje upravo na području kulture jer nije sve uvijek jedino u ekonomiji, odnosno gospodarstvu. Vjerujem da možemo pokrenuti suradnju na kulturnom nivou koji će zbližiti naše narode, a iz te suradnje možemo razvijati i ekonomski potencijal. Ovo sigurno nije posljednji put da razgovaramo o našim zajedničkim momentima suradnje – zaključio je veleposlanik Kumar.

Njegova Ekscelencija Sandeep Kumar interes je pokazao i za mogućnost predstavljanja indijske tradicije i kulture na jednoj od gradskih manifestacija.