Novosti i informacije

29.03.2017

Integritet i korupcija: izazovi i rješenja

"Jačanje društvenih kapaciteta za borbu protiv korupcije (E-SCORE)" naziv je projekta pokrenutog od strane udruge Partnerstvo za društveni razvoj, a u koji je uključen i Grad Lepoglava. Cilj je projekta izgradnja društvenih kapaciteta Hrvatske za stalni napredak u području borbe protiv korupcije na svim razinama, s posebnim naglaskom na civilno društvo, lokalnu samoupravu i stručnjake za javnu nabavu.

Među 11 odabranih jedinica lokalne samouprave koje su u projekt uključene kao dio radne skupine, odnosno pilot-grupa za cijelu Hrvatsku, Grad Lepoglava se našao zahvaljujući vlastitoj prijavi koja je prihvaćena od strane nositelja projekta i to nakon provedene analize dosad provedenih aktivnosti vezanih za transparentnost rada gradske uprave.

Projekt E-SCORE današnjom završnom konferencijom u Zagrebu došao je do svog kraja, a u sklopu predstavljanja rezultata projekta prisutni su mogli čuti probleme s korupcijom u Hrvatskoj, ali i neka iskustva kao i alate kako se boriti protiv korupcije.

- Ova gradska vlast u Lepoglavi svoje aktivnosti temelji na transparentnosti i stalnoj težnji za unapređenjem alata sudioničke demokracije. Da bi u tome uspjeli, educiramo se, informiramo i djelujemo proaktivno. Na tim smo načelima krenuli u ovaj pilot projekt koji je za nas bio vrlo motivirajuće i inspirativno projektno iskustvo jer smo učili od najboljih. Ponosan sam na gradske službenike koji odlično rade svoj posao što potvrđuje i analiza sustava javne nabave sudionika na projektu prema kojoj smo među najboljim jedinicama lokalne samouprave. Ipak, valja i dalje učiti od onih pametnijih od nas kako bi povratili vjeru građana u javnu upravu i ljude koji brinu za građane. Bez jasnog, transparentnog i funkcionalnog sustava integriteta teško ćemo se boriti protiv onog „naučenog“ oblika korupcije. Vjerujem da smo mi u Lepoglavi na dobrom putu da pokažemo kako se može i zna bit bolji i otvoreniji prema građanima – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je zajedno sa savjetnicom za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Majom Poje ispred Grada Lepoglave sudjelovao na završnoj konferenciji.

Projekt se financirao sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a tokom svog 15 mjesečnog trajanja sažeo je probleme u korupciji u Hrvatskoj kad je riječ u javnoj nabavi na nekoliko glavnih točaka.

  • Sustav zaštite/procjene integriteta u RH nalazi se u začecima. Ne postoji strateški odnos prema integritetu iako se izgradnja sustava integriteta smatra ključnom barijerom rizicima korupcije
  • Iako u pilot procjenama primjećujemo osnaživanje mehanizama integriteta u javnoj nabavi, smanjenje transparentnosti javne nabave (porast vrijednosti bagatelne nabave), nedostatne kontrole, te slaba učinkovitost reaktivnih mehanizama, javnu nabavu ponovno stavljaju na vrh prioriteta u borbi protiv korupcije
  • Sukob interesa, Upravljanje infromacijama i Upravljanje ljudskim potencijalima, na lokalnoj razini su daleko od očekivanog standarda. Integritet ovih kategorija je u početnoj fazi u kojoj neki mehanizmi postoje, ali niti postoji precizno definirana javna politika, niti organizacijska ustrojstvena jedinica koja bi se bavila ovim pitanjima
  • Rizici determinirani analizom integriteta izravno su povezani s rizicima korupcije, te se loši rezultati u pojedinim područjima smatraju povoljnim okruženjem za razvoj sistemske korupcije

Kao jedan od mogućih alata za borbu protiv korupcije predstavljen je sustav procjene/samoprocjene integriteta Integrityobservers.eu. Alat mogu koristiti sve ustrojstvene jedinice izvršne vlasti, pravosudne vlasti, javnih poduzeća, ali i privatnih i neprofitnih organizacija (tvrtke i organizacije civilnog društva) koje žele podizati razinu integriteta i raditi na gradnji povjerenja s klijentima i zainteresiranom javnošću.

Ključne preporuke za borbu protiv korupcije, počinju od ustrojavanja sustava integriteta, to jest potrebno je reformirati započete mjere borbe protiv korupcije, te ih objediniti pod sustav izgradnje i razvoja integriteta, kako političkog, tako i integriteta javne uprave. Za kakav god se sustav odlučili, on mora biti utemeljen na našoj političkoj realnosti i sveprisutnoj kulturi korupcije, koju mora zamijeniti kultura integriteta.

Tehnološka i konceptualna rješenja koja su se razvila u okviru ovog projekta između ostalog i u suradnji s općinama i gradovima volonterima, te Ministarstvom pravosuđa RH; predstavlja veliki iskorak i u mjerilima prosjeka zemalja članica EU. No, uz ovaj sustav mora se graditi i okruženje u kojem će instrument pratiti i kvalitetne proaktivne i reaktivne politike države.

- Integritet je koncept dosljednosti u djelovanju, vrednotama, metodama, mjerama, načelima, očekivanjima i rezultatima. U etici, integritetom se smatra poštenje, istinitost ili točnost te nepostojanje odstupanja od univerzalne vrijednosti, propisa, projekcije i plana nečijih djela. Pojednostavljeno, integritet je suglasje onog što govorimo s onim što radimo, a razina integriteta vlasti, odnosno političkog integriteta i integriteta javne uprave ključna je za povjerenje građana. To je okosnica ovog projekta i smjer kojim valja djelovati - zaključuje Kovač.