Novosti i informacije

19.11.2021

Kolonom sjećanja i paljenjem svijeća odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Hrvatska s pijetetom prisjetila žrtava Vukovara i Škabrnje. U Lepoglavi im je počast, u predvečerje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, odana misnim slavljem, kolonom sjećanja i paljenjem svijeća uz glavnu lepoglavsku ulicu. 

"Prije 30 godina dogodila se velika tragedija koju, kao i sve poginule koji su svojom žrtvom stvorili temelje samostalne Hrvatske, ne smijemo i nećemo zaboraviti. S ponosom i zahvalnošću i danas se prisjećamo 12-orice branitelja s područja Grada Lepoglave koji su svojom žrtvom omogućili da mi danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj", poručio je tom prigodom gradonačelnik Marijan Škvarić koji sudjelovao u koloni sjećanja koja je, krenuvši od crkve, prolazila Ulicom hrvatskih pavlina do Parka hrvatskih branitelja gdje su, kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Grada Lepoglave, okupljeni još jednom molili za stradale u Vukovaru i Škabrnji. 

Uz okupljene građane, članove obitelji poginulih branitelja, predstavnike braniteljskih udruga, počast su žrtvama, sudjelujući u koloni sjećanja, odali i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač i načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić.

"Da nije bilo ljudi koji su prije 30 godina s velikim srcem i zajedništvom branili Vukovar i Škabrnju danas ne bismo imali slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Kad nam je teško prisjetimo se njihove žrtve i lakše ćemo prevladati nevolje", poručio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. 

U sjećanje na 12-oricu poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave, među kojim su i četvorica poginulih u Vukovaru, u zrak je pušteno 12 svjetlećih lampiona.