Novosti i informacije

03.11.2022

Kreće izrada projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Posjetiteljskog centra na Gaveznici

Projekt revitalizacije geološkog spomenika prirode - Gaveznica – Kameni vrh u Lepoglavi, kako je najavljeno, kreće u fazu izrade projektne dokumentacije za izgradnju i uređenje Posjetiteljskog centra koji se planira izgraditi na ovoj jedinstvenoj lokaciji. Kako bi se upoznali s početkom projektiranja centra te riješila eventualna otvorena pitanja i definirale potrebe kao i uvjeti izrade idejnog rješenja budućeg centra, u Lepoglavi su se sastali predstavnici ustanova, institucija, organizacija te lokalne i županijske vlasti, predvođeni županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, inicijatorom sastanka.

- Okupili smo se da definiramo smjer u kojem želimo ići kako bi u budućnosti centar mogao optimalno funkcionirati., pojasnio je župan Stričak istaknuvši da centar mora imati znanstvenu i turističku komponentu, ali i biti na korist lokalnoj zajednici.
S procesom izrade projektne dokumentacije okupljene su upoznale članice projektnog tima – dr. Ljerka Marjanac i arhitektica Ivana Pancirov. Za izradu projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Posjetiteljskog centra, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije 900.000 kuna. Sam projekt, ovisno o sadržajima, bit će vrijedan od 20 do 50 milijuna, kuna, a pridonijet će,
istaknula je ravnateljica Javne ustanove Priroda Sanja Kopljar, popularizaciji i prezentaciji prirodnih vrijednosti Varaždinske županije. Kad dokumentacija bude dovršena, projekt će biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova.