Novosti i informacije

19.12.2014

LAG Sjeverozapad pomaže svojim članicama

Zahvaljujući i pismima preporuke koje im je izdao LAG Sjeverozapad, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su prijavila projekte na natječaj IPARD-a, mjeru 101, odobreno je njihovo sufinanciranje od strane Agencije za plaćanja.
- Zaprimili smo četiri zahtjeva za izdavanje pisma preporuke koje odobrava Upravni odbor LAG-a. Naime, kada OPG podnosi prijavu na natječaj, javlja se LAG-u i traži izdavanje pisma preporuke koje mu omogućuje dobivanje dodatnih natječajnih bodova. To pismo preporuke donosi se sukladno Strategiji LAG-a koju smo donijeli početkom godine – pojasnio je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić, govoreći o aktivnostima LAG-a na sjednici njegova Upravnog odbora održanoj u Zelendvoru.
Temeljem dostavljenih pisma preporuke Agencija za plaćanje pozitivno je ocijenila projekte dva OPG-a s područja LAG-a Sjeverozapad – OPG Miljenka Levanića, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za nabavku potrebne mehanizacije za farmu mliječnih krava u iznosu od 741.760 kuna, te više od četiri milijuna vrijedan projekt OPG-a Slavka Maltarskog, koji je ostvario sufinanciranje od 50 posto za izgradnju i opremanje farme muznih krava.
Izdavanje pisma preporuka samo je jedna od aktivnosti koje je LAG Sjeverozapad provodio u prošlogodišnjem razdoblju.
- Iz aktivnosti LAG-a u 2014. godini izdvojio bih radionice koje je LAG provodio na području jedinica lokalnih samouprava – članica LAG-a, a na kojima je predstavljena IPARD mjera 202, te program ruralnog razvoja i LEADER program. Također, imali smo aktivnosti vezane uz projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete i energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Imali smo i aktivnosti vezane za promociju LAG-a na Špancirfestu, gdje smo zakupili izložbenu kućicu u kojoj su OPG-i predstavljali i prodavali svoje proizvode. Osim toga, naš LAG je organizirao studijsko putovanje u Sloveniju, gdje smo posjetili LAG Haloze, koji nam je predstavio svoja iskustva iz provedbe LEADER programa – istaknuo je Mario Železić govoreći o aktivnostima LAG-a Sjeverozapad, koje će biti predstavljene i na skorašnjoj Skupštini. Članovima Upravnog odbora još je jednom skrenuta pozornost i na Strategiju poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete na području LAG-a, zahvaljujući kojoj se planira ušteda električne energiju u iznosu od 2,5 milijuna kuna.
Predsjednik LAG-a Sjeverozapad, lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić Upravnom je odboru na razmatranje dao prijedlog plana rada i financijskog plana za iduću godinu, o kojem će se u konačnici očitovati Skupština u kojoj se nalaze predstavnici 11 jedinica lokalnih samouprava članica LAG-a Sjeverozapad.