Novosti i informacije

05.04.2017

Lepoglava na „Putu konoplje“

Nastavljajući razvijanje turističkog potencijala lepoglavskog kraja kroz mogućosti koje nude prekogranični europski financijski instrumenti, u Čakovcu je održan sastanak zanimljivog agro-turističkog projekta »Razvoj prekograničnog turističkog proizvoda »Put konoplje Marije Terezije« na temelju kulturne baštine konoplje« u kojem će sudjelovati i Grad Lepoglava.

Sastanku su nazočili predstavnici javnih ustanova, javnih poduzeća i organizacija civilnog društva iz Slovenije i Hrvatske kako bi se upoznali s konceptom projekta koji se kani prijaviti na peogram Interreg SLO-HR. – Cilj projekta je oživjeti i razviti sustav vrijednosti konoplje od primarne proizvodnje do prodaje i turističke promocije, tematsko povezivanje partnera obzirom na dugu tradiciju prekogranične kulturne baštine koju nosi kultura konoplje i oplemenjivanje tog povezivanja na moderan i profesionalan način. Znam da zvuči malo komplicirano, ali priča je jako jednostavna i zanimljiva. S jedne strane imamo revitaliziranje zapuštenih parcela, s druge iskorištavanje sirovine za proizvodnju i plasman na tržište, a sve kroz prizmu novog turističkog paketa koji priča svoju priču kroz povijest i vraća agro-turizmu potencijal razvoja malih sredina – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je ispred Grada Lepoglave sudjelovao na prvom sastanku projektnih partnera.

Uz Grad Lepoglavu, na projektu koji želi revitalizirati poljoprivredno zemljište s nekadašnjom autohtonom kulturom sudjeluju još i 1. Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije kao stručni vodeći partner, Pomelaj, zadruga za ruralni razvoj (SLO), Društvo zeliščarjev Pomurja (SLO), ACT GRUPA, Razvojna agencija Sjever DAN i Udruga Kronoplja.