Novosti i informacije

16.01.2015

Lepoglavski model suradnje Grada i škola kao primjer drugima

Lepoglavski model suradnje škola, jedinice lokalne samouprave – u ovom slučaju Grada Lepoglave, te županije, primjer je koji bi trebalo slijediti i u ostalim krajevima Hrvatske.
To je nakon boravka u Lepoglavi i susreta s lepoglavskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Marijanom Škvarićem te ravnateljima triju osnovnih škola s područja Grada Lepoglave, zaključio saborski zastupnik i član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu - Igor Kolman koji je u Lepoglavu stigao kako bi iz prve ruke dobio informacije koje će mu pomoći da u Saboru inicira konkretne aktivnosti usmjerene unaprjeđenju obrazovnog standarda na državnoj razini.
Na radnom sastanku, kojem su nazočili i dožupan Varaždinske županije Alan Košić, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, član Skupštine Varaždinske županije Zlatan Mošmondor te ravnatelji škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić govorio je o visokom standardu u ovdašnjim osnovnim školama.
Gradonačelnik Škvarić istaknuo je pri tome orijentiranost Grada Lepoglave obrazovanju i mladima. Upravo su to temelji razvoja Grada, pa se shodno tome iz gradskog proračuna izdvajaju značajna sredstva kojima se podupire rad škola i brojne školske aktivnosti. Grad Lepoglava financira izvanškolske aktivnosti učenika, s gotovo 50 tisuća kuna financira rad školskih kuhinja brinući da ni jedan učenik ne ostane bez obroka, između 50 i 100 tisuća kuna Grad izdvaja za nagrade učenicima i mentorima, čime posebno potiče izvrsnost te godišnje izdvaja nešto više od 160 tisuća kuna za projekt javnog privatnog partnerstva zahvaljujući kojem je u Višnjici izgrađena školska sportska dvorana i dograđen školski objekt. Pored toga, zahvaljujući suradnji i zajedničkim projektima Grada Lepoglave i škola s gradskog područja, značajna su sredstva, kojima je dodatno unaprijeđen školski standard, stigla iz drugih izvora. Na taj su način u osnovnoj školi u Lepoglavi izgrađena nova fasada i krovište, postavljeni solarni paneli, ugrađene dizalice topline – prve dizalice topline u jednoj od škola u Hrvatskoj. U višnjičkoj je školi ugrađena podizna platforma za osobe s poteškoćama u kretanju, dok će se sredstvima koja će također biti osigurana iz drugih izvora u Kamenici izgraditi nova školska sportska dvorana.
Posebno su istaknute činjenice da se u sve tri škole nastava odvija u jednoj smjeni i da je škola u Lepoglavi bila prva veća škola u Hrvatskoj koja je uvela jednosmjensku nastavu. Isto tako, istaknuto je da je zahvaljujući suradnji kameničke škole i Učiteljskog fakulteta - Kamenica postala prvo sveučilišno selo u Hrvatskoj.
Na sastanku je potvrđena i odlična suradnja škola s njihovim osnivačem - Varaždinskom županijom koja, istaknuo je dožupan Košić, uz financiranje njihova rada posebno potiče izvrsnost, a što daje vidljive rezultate koji se potvrđuju na školskim natjecanjima znanja na kojima učenici iz županijskih škola postižu odlične rezultate.
Nakon radnog sastanka saborski zastupnik Kolman obišao je sve tri škole kako bi se uvjerio u visok obrazovni standard na području Grada Lepoglave.
- Suradnja škola, ravnatelja, učitelja, gradonačelnika, županije, lokalne zajednice, tvrtki iz lokalne zajednice i svih sudionika je nevjerojatna. Zato ovdje stvari tako dobro funkcioniraju. U odnosu na većinu drugih krajeva u Hrvatskoj standard je ovdje puno viši i to u svemu – u infrastrukturi, zgradama i dvoranama, u načinu na koji se radi i na kraju krajeva, što je najvažnije, i u tome što škola može ponuditi učenicima. Mi smo u takvoj situaciji da ne možemo neobrazovani ići u budućnost. Nama je obrazovanje najvažnija stvar na kojoj moramo raditi. To stalno svi govorimo, ali svi ne rade tako. Ovdje u Lepoglavi i Varaždinskoj županiji to se radi i to se vidi i još će se više vidjeti kako idu godine i zato je to važno. Impresioniran sam ljudima koje sam upoznao i onime što sam vidio – istaknuo je Kolman i dodao kako će postati zagovaratelj lepoglavskog modela s kojim se upoznao, a koji potencira sinergiju škola i jedinica lokalne samouprave. Važnost te sinergije posebno je istaknuo i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Htio sam pokazati da se mnoge stvari mogu napraviti ne samo čekajući potporu iz Zagreba ili županije – istaknuo je Škvarić i dodao da će u saborskim raspravama o novim prijedlozima zakona, koji se tiču obrazovanja, uključiti prijedloge ravnatelja i učitelja.
- Zahvaljujući radu ravnatelja, procesora i nastavnika u tri osnovne škole na području Grada Lepoglave, s ponosom možemo reći da odgoj i obrazovanje imaju veliku ulogu u razvoju našega grada, a i ta djeca koja će dobiti nova znanja, siguran sam, da će ih ugraditi ne samo u razvoj Grada Lepoglave, nego će im pomoći u njihovom životu – zaključio je Škvarić.