Novosti i informacije

20.09.2022

Ljepotu i umijeće izrade čipke predstavile čipkarice iz osam europskih zemalja

Prvog festivalskog dana, 9. rujna 2022. koji je bio posvećen obilježavanju Dana europske baštine pod naslovom Održiva baština moderator i falicitator stručnog dijela Festivala, ravnateljica OŠ Ivana Ranger, dr. sc. Mirjana Posavec predstavila je mogućnosti implementacije elemenata narodne baštine u obrazovne programe. Veliko zanimanje posjetitelja izazvala je modna revija učenica 4. razreda Srednje strukovne škole iz Varazdina,  smjer: dizajner odjeće. Izradile su, sašile, ali i nosile modnu kolekciju inspiriranu lepoglavskom čipkom te su njome predstavile školu i svoje zanimanje na 26. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi 9. rujna 2022. godine.

Bila je to prigoda da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svjetlu ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.

Upravo je prenošenju znanja i vještina bio posvećen petak, 9.rujna. Radionice u Domu kulture polazile su učiteljice, odgajateljice i svi zainteresirani pa ne čudi što je radionicu izrade lepoglavske čipke ove godine polazila i jedna -liječnica. Osim mentorica koje su vodile radionice  (Andreja Komes, Marija Zagorščak, Đurđica Basarić Rešetar) njihovi su pomagači bili učenici što ovakave radionice čini specifičnima jer u njima aktivno participiraju djeca. Uz interaktivan pristup svi zainteresirani mogu razviti vještinu izrade određenih predmeta baštine.Sve te aktivnosti aktivno pridonose približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način.

Dio radionice su održavale učiteljice kameničke škole. Radionicu Izrade lepoglavske čipke vodila je vrna čipkarica Štefica Špiljak, a radionice Izrade cvijeća od krep papira  članice uduge "Čuvarice starinskih običaja" iz  Gornjeg Ladanja .Održane su radionice: a) Izrada logožara od rogoza, c) Izrada torbi platnenim trakama, d) Izrada lepoglavske čipke i d) Izrada cvijeća od krep papira.

Istodobnom predstavile se se i sve tri  učeničke zadruge lepoglavskog područja. Spomenimo još da je Osnovna škola Ivana Rangera s lepoglavskog područja  nositelj vještine pletenja  korpica i logožara  koje su uvrštene na popis hrvatske nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture 2021.godine.