Novosti i informacije

07.02.2013

Na Ivanščici popisane 33 svojite orhideja

„Orhideje budućeg regionalnog parka Hrvatsko zagorje“, edukativno je predavanje održano u utorak, 5. veljače u organizaciji Gradske knjižnice Lepoglava, na kojem su se okupili brojni građani zaintrigirani tom temom.

Predavači Ljiljana Borovečki-Voska, jedna od vodećih stručnjakinja za hrvatske orhideje i autorica knjige „Orhideje na Strahinjščici i susjednim područjima“ te Dubravko Šincek jedan od najboljih poznavatelja brdskog dijela Sjeverozapadne Hrvatske i autor knjige „Biljni svijet Ivančice i Ravne gore“, predstavili su svoje dugogodišnje istraživanje porodica orhideja.

Orhideje su vrlo raširene biljke i ne rastu jedino u jako hladnim i ekstremno sušnim predjelima. Iako ih se uvijek povezuje s tropskim krajevima, ima ih i u Europi gdje ih je oko 600 vrsta. Po najnovijim istraživanjima, Hrvatska sa svojih 176 svojiti orhideja svrstava se među pet europskih sredozemnih zemalja s najvećom zastupljenošću.

Fotoprikazom su obradili orhideje na području budućeg Regionalnog parka koji bi obuhvaćao Ivanšćicu, Strahinjščicu, Maceljsko gorje i Ravnu goru. Na području Strahinjščice pronađeno je 32 vrste orhideja, na Ivanščici 33, Ravnoj gori 25, Maceljskom gorju 20 i jedna vrsta pronađena je uz rijeke Bednju, Krapinu i Plitvicu.

-Na području Zagorja ni jedna biljna vrsta nije ugrožena zbog prekomjerne eksploatacije šuma, već naprotiv, njezinim širenjem. Naime, na Ivanščici su brdske livade uvijek zauzimale manje od 10 posto njezine površine, a na njima raste više od 70 posto njezine flore od čega su najugroženije biljke iz porodice orhideja. – kazao je Dubravko Šincek dodavši kako je trenutno najveći ekološki problem na Ivanščici, pa i šire, zarastanje brdskih livada koje se pretvaraju u šikare i šume. Livade su prava riznica biotske raznolikosti i njihovim zarastanjem prijeti opasnost da mnoge biljke koje na njima rastu, zauvijek nestanu s ovog područja