Novosti i informacije

28.07.2014

Najava Međunarodnog festivala čipke

U prvom planu 18. međunarodnog festivala čipke, koji će se u Lepoglavi održati od 18. do 21. rujna, bit će nakit.

Naime, tema Festivala je "Čipka i nakit" pa će tako tijekom njegova trajanja posjetitelji imati prilike razgledati brojne izložbe na kojima će biti predstavljeni jedinstveni primjerci nakita s čipkom kao glavnim motivom.

- Vjerujemo da će ovogodišnja tema biti posebno zanimljiva ženskom djelu publike koji će imati prilike vidjeti brojne prekrasne primjerke nakita iz 13 zemalja - sudionica Festivala. Ove godine zemlja partner je Bosna i Hercegovina, iz koje dolazi vrlo zanimljiva izložba replika nakita i vrijednih predmeta bosanskih kraljeva – najavila je direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave - Ljubica Dubovečak, posebno pohvalivši rad lepoglavskih čipkarica i umjetnica koje su izradile predivne primjerke nakita. Koliko su u tome uspješne govori i činjenica da su ove godine za potrebe protokola Hrvatskog sabora izradile ogrlicu od čipke koja je darovana nizozemskoj kraljici.

- Nakit koji će biti izložen za vrijeme Festivala moći će se i kupiti – otkrila je Karmen Šoštarić, voditeljica Zadruge lepoglavske čipke, u čijoj se galeriji već sada mogu vidjeti pojedini primjerci nakita koji će biti izložen na 18. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Spomenimo i da će jedna od izložaba na Festivalu biti i ona iz Muzeja za umjetnost i obrt, na kojoj će biti predstavljeni čipkani detalji u modi.

Ove će godine u okviru Festivala biti provedena i dva europska projekta, oba vezana za izradu nakita. Sudionici projekta gostovat će u Lepoglavi i sudjelovati na Festivalu, predstavljajući rezultate tih dvaju projekata, odnosno nakit koji su izradili u okviru projekata.

Posebno će zanimljiv biti kulturno-umjetnički program ovogodišnjeg izdanja Festivala čipke u Lepoglavi.

- Zemlja partner nam je osigurala nastup poznate operne pjevačice Sandre Bagarić u lepoglavskoj župnoj crkvi. Nastup na Festivalu imat će i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. No, posebno valja istaknuti kako će posjetiteljima po prvi puta svoja vrata otvoriti pavlinski samostan u Lepoglavi, u kojem će biti postavljene izložbe lepoglavskih čipki, pa će to biti jedinstvena prilika da se zaviri unutar samostanskih zidina – naglasio je predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava - Dejan Bjelivuk.

Uz Grad Lepoglavu, potporu Festivalu pružit će i Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Varaždinska županija i Predstavništvo Republike Hrvatske pri UNESCO-u.