Novosti i informacije

01.06.2022

Najavljeno višemilijunsko ulaganje u geološki lokalitet Gaveznica – Kameni vrh

- Drago mi je da mogu objaviti da počinje realizacija velikog i važnog projekta - izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra Gaveznica. Za izradu projektne dokumentacije budućeg Centra za posjetitelje Gaveznica, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Javnoj ustanovi "Priroda Varaždinske županije" 900.000 kuna, najavila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec početak planiranih velikih ulaganja u uređenje geološkog spomenika prirode Gaveznica – Kameni vrh u Lepoglavi. Učinila je to na konferenciji za medije održanoj upravo na lokalitetu Gaveznica – Kameni vrh, zaštićenom geološkom spomeniku prirode i jedinom sačuvanom fosilnom vulkanu kao i jedinom poznatom nalazištu poludragog kamenja, lepoglavskog ahata, u Republici Hrvatskoj.

- U planu je da navedeni Centar popularizira i predstavlja prirodni potencijal Varaždinske županije. Cilj nam je po izradi projektne dokumentacije stvoriti uvjete za prijavu projekta na fondove Europske unije. Procijenjena vrijednost samog projekta kreće se od 20 do 50 milijuna kuna, ovisno o sadržaju koji će u okviru Centra biti predstavljen. Sam centar bit će dio plana upravljanja ekološkom mrežom koju izrađuje Javna ustanova za upravljanje našim zaštićenim dijelovima prirode, poručila je zamjenica župana.

- Gaveznica je još jedan od potencijala kojeg želimo ugraditi u razvoj našeg grada, a gledajući i šire van naših gradskih granica, i u razvoj Varaždinske županije. Gaveznica – Kameni vrh je lokalitet koji se nalazi na porti našeg grada, ali i Varaždinske županije. Svi našim dragim gostima koji će u budućnosti prolaziti pored ovog lokaliteta, zahvaljujući najavljenim ulaganjima, pružit ćemo novi sadržaj u kojem će moći uživati., istaknuo je gradonačelnik Škvarić zahvalivši Varaždinskoj županiji i Javnoj ustanovi "Priroda Varaždinske županije" na pokrenutom projektu.

Uređenje lokaliteta Gaveznica - Kameni vrh odvijat će se u okviru jednog od pet planova upravljanja područjima ekološke mreže. Riječ je o Planu upravljanja područjima ekološke mreže Strahinčica i vršni dio Ivančice.

- Centar će biti opremljen najmodernijom tehnologijom. Teme koje će biti prezentirane bit će vezane za vulkanizam, minerologiju, geologiju, a dio postava za ekološku mrežu, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove "Priroda Varaždinske županije" Sanja Kopjar dodavši da je od trenutka kada je 1998. godine stavljen pod zaštitu, lokalitet Gaveznica – Kameni vrh, zahvaljujući suradnji s Gradom Lepoglavom, uređen za prihvat posjetitelja koji ga u sve većem broju, najviše dosad 3.000 u jednoj godini, posjećuju. Projektna dokumentacija bit će izrađena do kraja ove godine, dok je rok za prijavu projekta uređenja Centra za posjetitelje Gaveznica, na neki od natječaja, 2024. godina.