Novosti i informacije

07.09.2021

Obilježeno 70 godina postojanja DVD-a Višnjica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica svečanom je sjednicom Skupštine i blagoslovom novonabavljenog navalnog vozila obilježilo 70 godina postojanja i djelovanja.
"Prisjećamo se danas 1951. godine kada su pioniri višnjičkog vatrogastva postavili temeljni kamen na kojem je izraslo vatrogasno društvo s kojim bi se danas, uvjeren sam, njegovi osnivači ponosili.", istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec govoreći tom prigodom o povijesti Društva.

Uz brojne domaće kolege vatrogasce i vatrogasce iz Republike Slovenije, svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Janko Crkvenik, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i načelnik Općine Loška dolina Janez Komidar

Ispred Grada Lepoglave čestitke je višnjičkim vatrogascima uputio gradonačelnik Marijan Škvarić. "Nastavite i dalje raditi ovako dobro. Kao i dosad, u svom ćete radu imati potporu Grada Lepoglave, a siguran sam i sredine u kojoj djelujete.", poručio je višnjičkim vatrogascima gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši na velika gradska ulaganja u vatrogastvo na gradskom području koja dosežu iznos od čak 20 milijuna kuna. Dio tih ulaganja odnosi se na nabavku vatrogasnih vozila čija je prosječna starost, kad se govorio o svim vozilima kojima raspolažu vatrogasna društva s područja Grada Lepoglave, manja od hrvatskog prosjeka. Zahvaljujući navedenim ulaganjima, istaknuo je gradonačelnik, bit će izgrađeni i uređeni vatrogasni domovi u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

Pohvalnim su riječima o Društvu i njegovom značaju kao i značaju vatrogastva općenito govorili  svi gosti i uzvanici koji su obratili nazočnima. 
"Svi mi Višnjičarci uvijek smo bili ponosni na višnjičke vatrogasce. Znali smo, i danas znamo, da na višnjičke vatrogasce, uvijek kad treba i ne samo kad gori, možemo računati.", istaknuo je državni tajnik Zdravko Jakop. 
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković višnjičkim je vatrogascima, uz uručenu plaketu, uputio čestitke ispred Hrvatske vatrogasne zajednice i svih hrvatskih vatrogasaca. "Nikad nemojte zaboraviti niti jednog člana Društva jer ljudi su ti koji su najbitniji.", poručio je višnjičkim vatrogascima Tucaković. Uz čestitke i zahvale upućene višnjičkim vatrogascima, zahvalio je ovom prigodom svim vatrogascima na onome što su činili u proteklih godinu i pol dana pomažući građanima nakon katastrofalnih potresa, gaseći brojne požare i brinući za zdravlje građana ugroženo pandemijom koronavirusa.
Uz čestitke na obljetnici, predsjednik Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Janko Crkvenik pohvalio je suradnju višnjičkih vatrogasaca sa slovenskim kolegama. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, uz upućenu čestitku, poručio je slavljenicima da i sa 70 godina izgledaju itekako živahni te da takvi ostanu i dalje. Podsjetio je tom prigodom na značajna ulaganja u vatrogastvo s državne razine te izrazio zadovoljstvo da je njima obuhvaćeno i vatrogastvo u Varaždinskoj županiji. Načelnik Općine Loška dolina Janez Komidar zahvalio je DVD-u Višnjica na prijateljstvu koje njeguje s PGD-om Stari trg pri Ložu i Općinom Loška dolina.

Na svečanoj su sjednici brojnim pojedincima, tvrtkama, organizacijama, ustanovama i udrugama, koje su pružile potporu radu DVD-a Višnjica, od strane Društva, uručene zahvalnice. Posebna priznanja, za izniman doprinos razvoju DVD-a Višnjica i vatrogastva u Višnjici, uručena su Gradu Lepoglavi, direktoru tvrtke WE-KR Ivanu Križancu i gradonačelniku Marijanu Škvariću. 
Višnjičkim su vatrogascima tom prigodom dodijeljena vatrogasna odličja.

Po završetku svečane sjednice Skupštine DVD-a Višnjica njeni su se sudionici u defileu, predvođeni Limenom glazbom Lepoglava, iz sportske dvorane OŠ Izidora Poljaka, gdje je sjednica održana, uputili do vatrogasnog doma gdje je posvećeno novo vozilo višnjičkih vatrogasaca. Riječ je o navalnom vozilu s pripadajućom opremom vrijednom pola milijuna kuna kupljenom sredstvima koja su osigurali Grad Lepoglava (350.000 kuna) i tvrtka WE-KR (150.000 kuna) iz Višnjice. Ključeve navalnog vozila predsjedniku DVD-a Višnjica Stjepanu Križancu predao je gradonačelnik Marijan Škvarić, a vozilo je blagoslovio višnjički župnik vlč. Vlado Borak. Tom su prigodom, u čast višnjičkim vatrogascima, zapucali članovi Kuburaške udruge Prva kubura Višnjica.