Novosti i informacije

30.04.2021

Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi

U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale ustaški logor u Lepoglavi. S logorom je likvidirano i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1300, prethodno deportirano u Jasenovac. Uz sjećanje na te crne dane lepoglavske povijesti, na Spomen groblju u Lepoglavi odana je počast ubijenima u ustaškom logoru u Lepoglavi i svim žrtvama fašističkog terora.

Počast su ubijenima odali predstavnici Udruge antifašističkog boraca i antifašista Ivanec i podružnice Lepoglava, Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te ispred Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač

- U kaznionici u Lepoglavi s dolaskom ustaša zatvoreni nisu lišavani samo slobode već su lišavani i života. O tome što se događalo unutar zidina svjedoče imena ispisana na ovom Spomen groblju, 961 ispisano ime žrtava ubijenih u logoru u Lepoglavi. Od 11. travnja 1945. godine, kada je počela "likvidacija" logora od strane ustaša, tri su vagonska transporta sa zatvorenicima upućena u Jasenovac. Iz jednog vagona uspjelo je pobjeći njih stotinjak od kojih je preživjelo njih 57 koji su svjedočili o strahotama koje su se događale u logoru u Lepoglavi. Preostali zatvorenici likvidirani su s 29. na 30. travnja – kazala je predsjednica UABA Ivanec, Marija Varović

- Grad Lepoglava ima bogatu kulturno-povijesnu tradiciju prepoznatu i na svjetskoj razini, ali činjenica je da je Lepoglava bila i mjesto patnje. To je povijest od koje ne možemo, ali ne smijemo bježati već to vrijeme nazvati pravim imenom i s njime upoznati generacije mladih kako se u budućnosti to ne bi ponovilo – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić. Tom je prigodom podsjetio na nedavno objavljeni roman Lepoglava profesora Željka Funde koji govori upravo o strahotama koje su se događale u ustaškom logoru Lepoglavi. Najavio je i obnovu Spomen groblja predstavivši glavni projekt prema kojem se planira obnova ovog spomen obilježja . 

Na strahote koje su se za vrijeme 2. svjetskog rata događale u ustaškom logoru u Lepoglavi ovom se prigodom osvrnuo i predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i član Predsjedništva SABA, Milivoj Dretar. Kazao je da se čitanjem ispisanih imena i godina rođenja žrtava može vidjeti da su u logoru Lepoglavi stradali i muškarci i žene svih dobnih skupina pa tako i djeca te starci što dovoljno govori o kakvom je logoru bilo riječ. Na žalost, istaknuo je, ima nekih koji će sve to negirati. Počast je žrtvama odana je i u Parku žrtava fašizma, pored zida nekadašnjeg logora - na mjestu na kojem su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih u logoru u Lepoglavi.