Novosti i informacije

10.11.2022

Održana radionica o raku dojke – rano otkrivanje raka dojke pruža mogućnost izlječenja

Svaka četvrta žena koja oboli od raka, oboli od raka dojke od kojeg je u 2019. godini, u Varaždinskoj županiji, oboljelo 108, a umrlo 30 žena. No, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju što pruža mogućnost izlječenja. Zbog toga su važni redoviti pregledi koji su ženama omogućeni u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, istaknuto je na radionici o raku dojke održanoj 9. studenog u Lepoglavi. Radionicu su, uz potporu Varaždinske županije i Grada Lepoglave, organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije u suradnji sa stručnjacima iz područja Javnog zdravstva, obiteljske medicine i radiologije.

Na samom početku, ispred Grada Lepoglave, sve okupljene je pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom istaknuo da zbog važnosti preventivnog djelovanja u borbi s raznim bolestima, pa tako i rakom dojke, Grada Lepoglava podupire organiziranje, i sam organizira, ovakve radionice.

- Svi zajedno, na svim razinama, moramo nastaviti s organizacijom ovakvih aktivnosti jer briga za zdravlje u interesu je svih nas – poručio je Škvarić izrazivši spremnost Grada Lepoglave da pruži potporu provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Potporu provedbi Programa, ispred Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka, izrazila je i Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač u uvodu je istaknula problem slabog odaziva žena na preglede koji se provode u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke obavljaju pregledi na koje se, pozivima koji im dva tjedna prije termina stižu na kućnu adresu, pozivaju sve žene u dobi od 50 do 69 godina života. Trenutno je u tijeku sedmi ciklus pozivanja žena u kojem će se, kao u prethodim, na području Varaždinske županije na pregled pozvati oko 25.000 žena. O problemu neodazivanja žena na preglede i organizaciji pregleda u Hrvatskoj, kao i Varaždinskoj županiji, govorila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, uži spec. Iz alkoholizma i drugih ovisnosti. Pri tom je napomenula da u slučaju da dobiveni termin za mamografsko snimanje ne odgovara, ne treba ga zanemariti već se na pregled može doći bilo koji drugi dan od 12 do 16 sati , u roku od tri mjeseca, s dobivenim pozivom.

Dr. Sandra Banek, spec. radiolog, subspec. UZV, govorila je o smjernicama Nacionalnog program ranog otkrivanja raka dojke te je pojasnila česte nedoumice koje se javljaju kod pacijentica koje boluju od raka dojke koji, istaknula je, ugrožava cijelu obitelj.

S vrstama tumora dojke te smjernicama liječenja okupljene sudionice radionice upoznala je dr. Ivana Cujzek, spec. radiolog, dok je dr. Zvonimir Bendeković, spec.obiteljske medicine održao predavanje na temu " Napipala sam čvor u dojci, što sad?" u kojem je govorio o iskustvima liječnika obiteljske medicine.