Novosti i informacije

09.11.2019

Održano predavanje o Milanu Šufflayu

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu i Grad Lepoglava u Lepoglavi je održano predavanje "Milan Šufflay (1879.-1931.) - u povodu 140. obljetnice rođenja''.
O liku i djelu hrvatskog povjesničara i pisca rođenog u Lepoglavi 8. studenog 1879., točno 140 godina nakon njegova rođenja, okupljenima u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca govorio je dr. sc. Vladimir Huzjan.
Prije samog predavanje okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić. 

- Lepoglava je zadužila ne samo Hrvatsku već i južni dio Europe. Brojne su znamenite ličnosti koje su djelovale u Lepoglavi ili potiču iz Lepoglave, a ostavile su značajan trag u kulturi, znanosti i povijesti. Jedna od njih je i dr. Milan Šufflay – istaknuo je gradonačelnik Škvarić. 

Okupljenima se obratio i izaslanik veleposlanika Republike Albanije u Hrvatskoj, počasni konzul republike Albanije Stjepan Šafran.

- Šufflay je bio veliki vizionar. Zauzimao se za slobodu i nezavisnost Hrvatske i Albanije zbog čega je i ubijen postavši tako i mučenik. Nažalost, u Albaniji, koja gaji veliki osjećaj prijateljstva prema Hrvatskoj, o Šufflayu se učio više nego li u Hrvatskoj – rekao je počasni konzul Šafran. 

Naime, Milan Šufflay napisao je više knjiga o povijesti Albanije. Bio je jedan od utemeljitelja albanistike u svijetu zbog čega je posebno cijenjen u Albaniji.
Milan Šufflay rođen je u Lepoglavi 8. studenog 1879. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je 1901. godine. Od 1902. do 1903. studirao je u Institutu za austrijsku povijest u Beču da bi od 1904. do 1908. godine bio kustos i Narodnom muzeju u Budimpešti. Od 1908. do 1916. godine bio je profesor na katedri za pomoćne povijesne znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Pisao je političke eseje i romane. Autor je prvog hrvatskog znanstven fantastičnog romana "Pacifik godine 2255".

- Milan Šufflay bio je izuzetno aktivan, marljiv i neumoran. Bio je veliki erudit – istaknuo je tijekom predavanja dr. sc. Vladimir Huzjan.

Zbog svog je političkog djelovanja i zauzimanja za slobodnu Hrvatsku ubijen je 1931. godine u Zagrebu. Ubojstvo je organizirao režim kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Znanstvenici svjetskog glasa, Albert Einstein i Heinrich Mann uputili su Međunarodnoj ligi za ljudska prava u Parizu pismo kojim su tražili osudu ubojstva i kraljeve diktature. 
Povodom obilježavanja 140. godina od rođenja Milana Šufflaya Varaždinski klub kolekcionara izdao je prigodnu omotnicu i razglednicu koju je ovom prigodom predstavio njegov predsjednik Milan Pavleković.
Predavanje o Milanu Šufflayu popraćeno je glazbenim nastupom pjevačkom zbora Collegium Artisticum, izložbom poštanskih maraka na temu Kosova te izložbom knjiga Milana Šufflaya koje je Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca poklonio Darko Sagrak.