Novosti i informacije

14.11.2017

Pozitivni gospodarski trendovi

Posljednje statističke analize vezane za područje grada Lepoglave, a koje se odnose na gospodarska kretanja pokazale su pozitivne trendove. 

Gotovo cijelu godinu bilježi se pad nezaposlenosti na području grada Lepoglave. Ta je brojka u rujnu dosegnula najnižu razinu u protekle četiri godine. Analiza Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navodi da je na području grada Lepoglave bilo 202 nezaposlene osobe. Značajan je to pad nezaposlenosti u odnosu na početak godine kada je bilo 316 nezaposlenih građana grada Lepoglave.

Smanjenju broja nezaposlenih doprinose i uspješne tvrtke s gradskog područja koje se navode u objavljenim podacima Financijske agencije koji otkrivaju da su brojne tvrtke s područja grada Lepoglave poslovale uz ostvarene velike prihode i značajne dobiti. Posebno je istaknuta tvrtka WE-KR d.o.o. iz Donje Višnjice koja je lani ostvarila najveću dobit, ne samo na području grada Lepoglave već i na području Varaždinske županije.

Među tvrtkama gradskog područja čiji prihodi prelaze deset milijuna, a dobit milijun kuna su: HIS d.o.o., Klasje d.o.o., Auguštanec Group i IZO-ING d.o.o..

Navedeni rezultati govore o uspješnosti poduzetnika s gradskog područja.

Kako bi se gospodarski potencijal konstantno razvijao, Grad Lepoglava potiče svoje gospodarstvenike mjerama poticaja i olakšicama kod plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade, a kako bi se Poduzetnička zona i dalje razvijala Grad Lepoglava je potpuno komunalno opremio 9 čestica i izlaže ih prodaji za samo 78 kuna po četvornom metru, uz mogućnost plaćanja kupoprodajne cijene do 12 obroka.

Uz evidentan razvoj poduzetništva, Grad Lepoglava nastoji potaknuti i snažniji razvoj poljoprivrede. Čini to davanjem potpora poljoprivrednicima. S izdvojenih 90.610 kuna za subvencije poljoprivrednicima u 2016. godini Grad Lepoglava svrstan je na 10. mjesto liste hrvatskih gradova po danim potporama poljoprivrednicima.

Na toj listi prvih deset gradova po ulaganjima u poljoprivredu Grad Lepoglava jedini je grad s područja Varaždinske županije.

U konkurenciji pak manjih gradova, Grad Lepoglava zauzima visoko treće mjesto na razini cijele Hrvatske.