Novosti i informacije

11.10.2017

Razmjena iskustava o migrantskoj krizi

Gaziantep, grad i provincija na jugu Turske, neposredno uz granicu ratom zahvaćene Sirije bio je domaćin međunarodne konferencije „Refugee Friendly Municipalities“ koja je na jednom mjestu okupila predstavnike gradova, regija, pokrajina i provincija iz Turske, ali i zemalja zapadne Europe koje su dio izbjegličke rute ili konačna destinacija izbjeglica.

Konferenciju su uz sufinanciranje Europske unije i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)), organizirali Qudra program (Resilience for Syrian refugees, IDPs and host communities in response to the Syrian and Iraqi crises) i Udruga za solidarnost s tražiteljima azila i migrantima (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (SGDD-ASAM)) s ciljem pokretanja platforme za gradove u Turskoj i zemljama članicama Europske unije u promicanju razmjene informacija, širenju najboljih praksi i iskustava te jačanju dijaloga s obzirom na pitanja priljeva sirijskih izbjeglica i njihovu integraciju u zajednice domaćina. Fokus je stavljen i na uključivanje predstavnika domaćina i sirijskih izbjeglica u planiranje i oblikovanje općinskih službi za reakciju u slučaju novog izbjegličkog vala.

- S obzirom na činjenicu kako smo pogranična jedinica lokalne samouprave kroz koju je prošao dio migrantskog vala bilo je izrazito korisno, poučno, ali i osvještavajuće zajedno s kolegama iz nekoliko zemalja Europe i turskih regija sudjelovati na ovoj stručnoj konferenciji o migrantskoj krizi i njezinom utjecaju na lokalne zajednice – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je na poziv Njemačkog društva za međunarodnu suradnju sudjelovao na konferenciji.

Osim konferencije, aktivnost koja je bila sastavni dio iste je terenski posjet posebnim dijelovima Gaziantepa, školama, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje pohađaju većinom sirijske izbjeglice, mahom žene i djeca.
- Upravo na tim živim i stvarnim mjestima, daleko od kamera i cenzuriranih slika koje nam dolaze u Hrvatsku, na licu mjesta, skoro na samoj granici sa Sirijom vidjeli smo na koji način migrantski val kreće iz svoje početne točke. Velika većina izbjeglica ostaje u Turskoj, čak i u prvim turskim regijama neposredno uz sirijsku granicu, gdje ih lokalna samouprava grada Gaziantepa na zaista puno načina integrira u svoje društvo – napominje zamjenik gradonačelnika Kovač i dodaje kako će ovo neposredno iskustvo s malim Sirijcima biti dobar temelj za eventualni angažman u pomoći tim ljudima obzirom na najavu sa zadnje sjednice Vlade Republike Hrvatske na kojoj je istaknuto kako će Hrvatska krajem studenoga i početkom prosinca iz Turske u Hrvatsku preseliti 100 Sirijaca.

Hrvatska se, naime, u srpnju 2015. godine, sudjelovanjem u Programu Europske unije za preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, obvezala prihvatiti do 550 osoba – 150 po osnovi preseljenja iz trećih država i 400 osoba po osnovi premještanja iz drugih država članica EU, a sada je taj broj povećan za još 100 osoba.

Iako na razini Europske unije nisu donesene nove odluke o sudjelovanju u Programu u razdoblju od 2018. – 2020. godine, tijela EU pozivaju države članice da nastave i pojačaju svoje aktivnosti u preseljenju izbjeglica na svoja područja.  S obzirom na to, Hrvatska kao članica koja podržava načelo solidarnosti i pravedne podjele odgovornosti, tijekom 2018. godine može preseliti dodatnih 100 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva, stoji u obrazloženju odluke Vlade Republike Hrvatske.

- To naravno ne implicira da će se izbjeglice iz Sirije naseljavati po Lepoglavi ili negdje blizu nas jer je država, sukladno spomenutim uredbama dužna osigurati s jedne strane stambenu infrastrukturu, a s druge i stručne službe koje će raditi na integraciji tih ljudi. Lepoglava nema ni jedno ni drugo - napominje zamjenik gradonačelnika Kovač.