Novosti i informacije

05.02.2015

S povoljnim vremenskim uvjetima počinje izgradnja pročistača u Kamenici

Čim to vremenski uvjeti dozvole u Kamenici će započeti građevinski dio radova na pročistaču otpadnih voda za ovo naselje na području Grada Lepoglave.
Do tog će vremena biti završeni radovi tvorničke montaže mehaničkog djela pročistača koji će biti instaliran na izgrađenu građevinsku podlogu. Tako će Kamenica, zahvaljujući projektu Grada Lepoglave, biti prvo gradsko naselje sa zaokruženim kanalizacijskim sustavom.
- Taj smo projekt kandidirali prema IPARD programu Europske unije i dobili sredstva. Ukupna visina tih sredstava je oko 800 tisuća kuna. Proveli smo natječaj, radovi su u tijeku – trenutno se radi sam pročistač, a kada omoguće vremenski uvjeti krenut će građevinski radovi na samoj lokaciji. Riječ je o pročistaču tisuću ekvivalent jedinica, znači korisnika, koji obuhvaća cijelo naselje Kamenicu. Kada završimo taj projekt sredstva će Gradu biti vraćena u cijelosti, što je karakteristika IPARD programa. Lepoglava ovog trenutka ima osigurana sredstva za izgradnju pročistača – pojasnio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, istaknuvši kako je Gradu Lepoglavi izgradnja kanalizacije jedan od prioriteta, budući je ona temelj za nastavak razvoja druge komunalne infrastrukture.
Budući je datum završetka radova definiran ugovorom, očekuje se da će pročistač u Kamenici biti u rad pušten u travnju ove godine.
- U prošloj godini smo završili prvu fazu izgradnje kanalizacije u centru Lepoglave, gdje je investirano oko pet milijuna kuna. Očekujemo razumijevanje Hrvatskih voda da nam odobre sredstva za nastavak izgradnje tog kanalizacijskog sustava, kako bi nastavili radove i na području Očure, Muričevca i Šumeca – dodao je gradonačelnik Škvarić zadovoljan što su zahvaljujući projektima Grada Lepoglave osigurani poslovi za domaće gospodarstvenike.
Izgradnja pročistača u Kamenici jedan je od brojnih projekata koji se na području Grada Lepoglave realiziraju uz pomoć sredstava Europske unije. Uz Grad Lepoglavu, nositelji tih projekata bile su i lepoglavske udruge – posebice mladi.
Trenutno su u visokoj fazi pripreme za prijavu na fondove Europske unije tri strateška projekta Grada Lepoglave – Tehnološki centar drvne industrije, Centar za posjetitelje "Centar pavlina" i Centar bioraznolikosti. Projekti su dobili potpore resornih ministarstva koja su za pripremu projektne dokumentacije već izdvojila gotovo 1,5 milijuna kuna.
- Vrijednost tih projekata je oko 100 milijuna kuna. To su projekti koji su sadržajno koncipirani prije četiri do pet godina. Doveli smo ih na visoku razinu. Prepoznati su od strane konzultanata Europske komisije, koji su im dali visoke ocjene te od strane resornih ministarstava. Nadamo se, no to nam nitko ne garantira, kad apliciramo te projekte prema fondovima da ćemo dobit sredstva i krenuti s izgradnjom – zaključio je Škvarić.
Razloge uspjeha Grada Lepoglave, kad su europski projekti u pitanju, objasnio je voditelj gradskog Projektno – razvojnog ureda Emil Tkalec.
- U vrijeme kada ostale općine i gradovi o tome nisu ni razmišljali, Lepoglava je oformila svoj Projektno – razvojni ured koji je počeo raditi sve strateške dokumente. Novac iz skromnog gradskog proračuna Grad je tako trošio ciljano i planski – pojasnio je Emil Tkalec dodavši kako je Lepoglava formirala tri pravca razvoja – razvoj civilnog društva i kulture, razvoj gospodarstva te razvoj poljoprivrede i očuvanje okoliša. Za svaki je segment pripremljen po jedan projekt – Centar za posjetitelje "Centar pavlina", Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, koji su dobili potpore i u visokoj su fazi pripreme dokumentacije potrebne za prijavu na fondove Europske unije.
- Oni su prepoznati sa svih razina. Lepoglava i tim ljudi Projektno-razvojnog ureda će učiniti sve što je u našoj moći da to napravimo – zaključio je Emil Tkalec.