Novosti i informacije

19.11.2022

Sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje

Građani Grada Lepoglave dostojanstveno su se i pijetetom, paljenjem svijeća, mislima na sve stradale i molitvom, prisjetili žrtvi Vukovara i Škabrnje kao i svih žrtvi Domovinskog rata. Centralni komemorativni skup održan je 18. studenog u Lepoglavi. U predvečerje dana kad je prije 31. godinu slomljena herojska obrana Vukovara, a brojni branitelji i civili bili ubijeni samo zato što su voljeli i branili svoj dom, u Lepoglavi je služena misa zadušnica na kojoj se molilo za sve stradale u Vukovaru, Škabrnji i Domovinskom ratu, među kojima i za 12-oricu poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Lepoglave.

Nakon misnog slavlja, okupljeni su u koloni sjećanja, u tišini, paleći svijeće uz rub kolnika ulicom Hrvatskih pavlina, stigli do spomen obilježja poginulim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja gdje su još jednom zahvalili ljudima na čijoj je žrtvi izgrađen čvrst temelj slobodne Hrvatske.

- Na ovaj su dan mnoga srca bila obavijena tugom, mnoge su duše patile, mnogi izgubili svoje živote i domove. Na toj žrtvi izgradili smo našu domovinu koju poštujemo, koju moramo čuvati i graditi za naše buduće generacije kojima u nasljeđe ostavljamo čuvanje spomena na sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje – istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka

U sjećanje na 12-oricu poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave u zrak je pušteno 12 svjetlećih lampiona. Ovaj komemorativni skup, uz podršku Grada Lepoglave, organizirala je domicilna braniteljska udruga - Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava.