Novosti i informacije

02.09.2015

Svečana dodjela diploma na Festivalu čipke

Završnim ispitom prošlog je tjedna završio već dvanaesti ciklus programa osposobljavanja za izradu lepoglavske čipke, koji provodi Pučko otvoreno učilište iz Ivanca.
Edukaciju za izradu lepoglavske čipke u ovom je ciklusu završilo 11 polaznica, koje su stekle zvanje – licencirane čipkarice.
- Nastavni program izrade lepoglavske čipke traje ukupno 180 školskih sati, a podijeljen je na tri semestara, tijekom kojih buduće čipkarice usvajaju potrebna znanja i vještine potrebne za izradu čipke – istaknula je Štefica Špiljak, voditeljica programa i članica ocjenjivačkog povjerenstva.
Polaznicama škole lepoglavske čipke na uspješno završenoj edukaciji čestitao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je tom prigodom istaknuo univerzalnu vrijednost i ljepotu lepoglavske čipke, koja je uvrštena i na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
- Lepoglava baštini iznimnu kulturnu tradiciju, a upravo je lepoglavska čipka, zbog svoje jedinstvene ljepote, njen najvažniji dio. Kako bi sačuvali i zaštitili taj najvrijedniji dio naše kulturne baštine, potrebno je vještinu njene izrade prenositi na nove generacije. Stoga sam posebno ponosan na vašu predanost i trud koji ste uložile kako bi ovladale vještinom izrade lepoglavske čipke. Grad Lepoglava će i nadalje poticati i podupirati programe vezane uz očuvanje kulturne tradicije te promovirati tradicijsko rukotvorstvo, koje će imati središnje mjesto i u našem Centru za posjetitelje, u kojem ćemo na jednom mjestu moći predstaviti našu vrijednu kulturnu baštinu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.
Svečana dodjela diploma polaznicama škole lepoglavske čipke bit će organizirana na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke, koji će biti održan u Lepoglavi od 17. do 20. rujna.