Novosti i informacije

20.06.2022

TIKA donirala Agro-turističkom klasteru Lepoglava liniju za preradu voća i povrća

U Lepoglavi je proradila prva linija za preradu voća i povrća u sokove. Naime, od strane Veleposlanstva Republike Turske odnosno Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), Agro-turističkom klasteru Lepoglava predana je 300.000 kuna vrijedna donacija koja će, istaknuto je ovom prigodom, biti početak stvaranja i razvoja regionalnog centra za preradu voća i povrća na području Varaždinske županije.

Ugovor kojim je zaključena primopredaja potpisale su koordinatorica-ataše Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju - TIKA Zagreb, Sedef Bulut i predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava, Nataša Veić.

- Već nekoliko godina pokušavamo doći do jedne ovakve linije za preradu voća i povrća no za njezinu nabavku nismo imali dovoljno sredstava., istaknula je Nataša Veić dodajući da je interes za nabavkom linije postojao zbog činjenice da se većina članova Klastera bavi upravo uzgojem voća. Interes za nabavkom jedne takve linije iskazan je od strane Klastera TIKA-i, koja je, istaknula je Sedef Bulat, prepoznala entuzijazam članova Klastera i potrebu za takvom linijom te, uz odobrenje Ankare, krenula u njenu nabavku. Kapacitet linije, koja je smještena u postojećem objektu pored Gaveznice ustupljenom od strane Varaždinske županije, je 150 litara soka u jednom satu.

 - Ovaj projekt početak je rada novog regionalnog centra za preradu voća i povrća na području Varaždinske županije. Grad Lepoglava, koji snažno podupire razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području, pomoći će razvoj ovog projekta. Planiramo osigurati besplatno zemljište i izgraditi još jedan sličan objekt. Uz potporu Varaždinske županije te koristeći sredstva iz fondova Europske unije te uz potporu drugih partnera, vjerujem da ćemo za nekoliko godina u Lepoglavi imati takav regionalni centar., poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Da je riječ o začetku stvaranja regionalnog centra za preradu voća i povrća istaknuo je i Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

- Nešto slično u Varaždinskoj županiji ne postoji. Ovo je veliki potencijal i korijen nečega što bi trebalo rasti., dodao je Vincek. Uz donaciju linije za preradu voća i povrća, TIKA na području Grada Lepoglave ima u planu poduprijeti realizaciju još nekih projekata. Riječ je o projektima Dijabetičkog društva Lepoglava i Nezavisne udruge mladih.

- U ovom se projektu vidi vizionarstvo TIKA-e koja je prepoznala dobru volju u Klasteru. Ova linija omogućava iskorak u razvoju poljoprivrede, posebice u sektoru voća i povrća. Nadam se da će, ne samo građani s područja Grada Lepoglave već i šire, prepoznati potencijal koji se nalazi u ovom prostoru u kojem mogu napraviti svoj vlastiti sok., istaknuo je Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave i jedan od koordinatora na projektu.

Primopredaji linije za preradu voća i povrća, održanoj u Lepoglavi, nazočili su i Canset Görgü Yaman, zamjenica koordinatorica-ataše Programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju - TIKA Zagreb i asistent Anes Hasanović.