Novosti i informacije

09.09.2021

Trag u lepoglavskom čipkarstvu - Danica Brössler

Za četvrt stoljeća Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi organizatori su u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin priredili atraktivnu izložbu posvećenu talentiranoj i svestranoj Danici Brössler koja je zaslužna za oživljavanje umijeća izrade i promicanje lepoglavske čipke.

Izložba Gradskog muzeja Varaždin - Trag u lepoglavskom čipkarstvu - Danica Brössler, posvećena je Danici Brössler (Sarajevo, 1912. – Dubrovnik, 1992.), nadarenoj učiteljici čipkarstva i dizajnerici čuvene lepoglavske čipke te njenom doprinosu razvoju lepoglavskog čipkarstva. Ta talentirana i svestrana žena, zaslužna za oživljavanje tog umijeća i promicanje lepoglavske čipke, vodila je čipkarsku školu u Lepoglavi od 1931. do 1942. godine. Upravo je u tom razdoblju lepoglavska čipka dobila svoj prepoznatljiv oblik.

Danica Brössler modernizirala je izradu čipke, uvela finiji konac i kreirala nove originalne nacrte, a edukacijom čipkarica usavršena je i tehnike izrade. Njeni autorski nacrti lepoglavske čipke, inspirirani narodnim motivima te starim baroknim i briselskim čipkama odlikuju se izuzetnim smislom za kompoziciju i proporcije te raspored likovnih elemenata u cjelinu.

Predmeti izloženi na izložbi dio su vrijedne Zbirke ostavštine Danice Brössler iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin. Zbirka sadrži ručno rađene čipke, uzornike, čipkarski pribor, predloške za izradu čipke, stručnu literaturu o čipkarstvu, crteže Danice Brössler, raznu dokumentaciju i pismohranu Danice Brössler, te mnoštvo privatnih i obiteljskih fotografija.

Izložba će biti za razgled postavljena od petka do nedjelje, od 10 do 19 sati, a autorica je Nataša Mihinjač, kustosica na Etnografskom odjelu Gradskog muzeja Varaždin.