Novosti i informacije

16.01.2013

Tribina o legalizaciji bespravne gradnje privukla mnoštvo građana

U organizaciji Grada Lepoglave, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Varaždinske županije održana je u petak, 11. siječnja u prostoru Doma kulture, tribina o legalizaciji nezakonito izgrađenih zgrada na području grada Lepoglave. Tema tribine i njezina aktualnost oko predstavljanja zakonskog okvira, potrebne dokumentacije i postupka legalizacije, privukla je brojne građane Lepoglave da se podrobnije upoznaju s detaljima ovog procesa koji je u tijeku.

Okupljene građane pozdravili su gradonačelnik Marijan Škvarić, Mario Sačić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te pomočnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, Danijel Meštrić.

U uvodnom dijelu tribine Meštrić je predstavio je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je donesen u kolovozu 2012. i trenutačno je na snazi. Kazao je kako je zakonodavac donio Zakon s ciljem omogućavanja većem broju zgrada legalizaciju i olakšavanje provođenja postupka rješenja o izvedenom stanju. Cijeli propis je operativniji s manjom dokumentacijom i manjim troškovima, istaknuo je Meštrić.

Zakon razlikuje 4 vrste zgrada: zahtjevne zgrade veće od 400 m2 i građevine namjenjene za poljoprivredne djelatnosti veće od 1000 m2; manje zahtjevne zgrade površine manje od 400 m2 i građevine namjenjene za poljoprivredne djelatnosti manje od 1000 m2; jednostavna zgrada manja od 100 m2 i građevina namjenjena za poljoprivredne djelatnosti manja od 400 m2; te posljednja kategorija pomoćna zgrada površine manje od 50 m2: pomoćna zgrada, garaža, sušara, pecara, vrtna kućica i dr.
Zakon detaljno propisuje zgrade koje se ne mogu ozakoniti ovim zakonom, s iznimkama i tim je zakonom odvojeno pitanje vlasništva i legalizacije zgrada.

Građevina je legalna ako je sagrađena do 15. veljače 1968. godine. Sve što je građeno, dograđivano ili rekonstruirano nakon tog datuma mora imati odobrenje za gradnju da bi se objekat smatralo legalnim.

-Stav Ministarstva o legalizaciji je, da se rok koji je do 30. lipnja 2013. neće produživati. Posebno nas je iznenadio broj podnošenja zahtjeva do kraja prošle godine. Čak je predano 90 tisuća zahtjeva u cijeloj Hrvatskoj, dok smo mi računali s brojikom od 30 tisuća. Sljedeći val očekujemo oko Uskrsa, a najveća glavnina tih zahtjeva doći će krajem lipnja. Također smatramo da objekte koje vlasnici ne žele legalizirati, u konačnici neće više koristiti pa će ih sami srušiti.- navodi Meštrić.

-Grad se uključio u cijeli ovaj postupak, na način da smo odlukom o komunalnom doprinosu htjeli pomoći građanima. U okviru legalizacije, tom odlukom, komunalni se doprinos može platiti do 60 rata i uz godinu dana počeka, dok se građane unutar programa socijalne skrbi oslobađa tog plaćanja. – objasnio je Škvarić.

Nakon izlaganja uslijedila su brojna pitanja na koja su izlagači odgovarali. Više o detaljima legalizacije može se saznati na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje te u Vodiču za legalizaciju bespravne građevine koji možete preuzeti na stranici: http://www.mgipu.hr/doc/Legalizacija/Vodic_legalizacija.pdf