Novosti i informacije

15.10.2021

U Gradu Lepoglavi obilježen Dječji tjedan

Dječji tjedan, koji se obilježava od 4. do 10. listopada, obilježen je u Gradu Lepoglavi brojnim aktivnostima provedenima u dječjim vrtićima i osnovnim školama s gradskog područja.

Dječji tjedan u DV Runolist započeo je kazališnom predstavom „Od unuka do djeda-obiteljska abeceda“ u izvedbi Šarenog svijeta, a nastavljen održavanjem sportskih i raznovrsnih natjecateljskih igara. Vrtićki su mališani izrađivali čestitke i plakate na temu djece te čitali priče. Tijekom čitavog tjedna, posvećenog upravo njima, družili su se uz pjesmu i ples, a zaključili su ga pečenjem kolača i izradom jesenskih košarica.

Brojnima aktivnostima Dječji tjedan obilježen je u DV Lepoglava i njegovom Područnom odjelu u Višnjici gdje je svaka skupina na svoj način obilježila tjedan posvećen djeci. U vrtiću u Lepoglavi organizirane su za tu prigodu različite aktivnosti s naglaskom na podizanje svijesti o važnosti voća i povrća u zdravoj prehrani budući da je ova godina „Međunarodna godina voća i povrća“. 

U OŠ Ante Starčevića Dječji tjedan obilježen je radionicom Poruke djece odraslima kojoj je bio cilj potaknuti učenike da izraze svoje osjećaje, stanja, misli o onome što doživljavaju u sebi i oko sebe, unutar obitelji, vrtića, škole, vršnjaka, u digitalnom okruženju riječima, tekstom ili likovnim izričajem. Uz to, škola je objavila likovni natječaj s ciljem izrade grba škole u kojem mogu sudjelovati svi učenici od četvrtog do osmog razreda. Pobjednik/ica natječaja bit će objavljen/a početkom studenog i bit će nagrađen simboličnom nagradom na završnoj školskoj priredbi. Također, održana je radionica o dječjim pravima i obvezama s ciljem usvajanja pojmova želja, potreba i prava, uočavanja razlike između želja i potreba, upoznavanja s Konvencijom o pravima djeteta, afirmacije prava i poticanja na primjenu te buđenja svijesti o osobnim pravima i poštivanju prava drugih.

U Osnovnoj školi Izidora Poljaka Višnjica i Područnoj školi Julijane Erdödy Drašković Cvetlin djeca su predložila aktivnosti koje će provoditi, a učitelji razredne nastave matične i područne škole rado su ih prihvatili i zajedno realizirali. Pri tom svi su uživali. Učenici su iznenadili svojim idejama – poželjeli su igrati stare igre (školicu, gumi-gumi, gnjilo jaje, graničara), vrtjeti obruče, preskakati vijače, glumiti, pjevati, plesati, čitati, oslikavati priče i gledatianimirane filmove.

Nisu zaboravili ni slatka dječja zadovoljstva kao zasladiti se domaćim lubenicama i sladoledom. Nisu zaboravili napisati i poruke odraslima, a odlučili su i da za vikend u tjednu posvećenom njima nema zadaće.

Dječji tjedan u Osnovnoj školi Ivana Rangera obilježen je radionicama o dječjim pravima u kojima su sudjelovali učenici šestog razreda. Nastao je tako zanimljiv i poučan pano o Dječjem tjednu na kojem su učenici ostavljali poruke odraslima te ga samostalno uredili. Učenici prvog razreda Dječji su tjedan obilježili na zanimljiv način. Znate li vi koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane? Kakve sve negativne utjecaje otpad ima na okoliš i klimu? Isto tako i kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu? O tome su nešto naučili kamenički prvašići. Obilježen je Međunarodni dan osviještenosti o otpadu od hrane te je učenicima podijeljena slikovnica "Kako su Dora i Mario spasili hranu" . Učenici oš Ivana Rangera aktivno su se uključili i na natječaj DND „O Europi dječjim očima“ gdje
je skupni rad učenica i nagrađen. Također, skrenuli su pozornost u svojim porukama na mentalno zdravlje mladih u epidemiji uključivši se na natječaj Ljekovita lektira.