Novosti i informacije

06.09.2021

U Lepoglavi će od 10. do 12. rujna biti održan 25. Međunarodni festival čipke

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 25. Međunarodnom festivalu čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 10. do 12. rujna, uz najljepše primjerke lepoglavske čipke, bit će predstavljene i čipke iz drugih hrvatskih čipkarskih središta, ali i čipke iz deset europskih zemalja, dosadašnjih partnera festivala u Lepoglavi. Mađarska, ovogodišnja zemlja - partner na festivalu će predstaviti svoju, iznimnu bogatu čipkarsku tradiciju, a za posjetitelje festivala partneri iz Mađarske priredit će i posebno atraktivan folklorni i gastronomski program.

-Drago mi je da smo ove, jubilarne godine za naš festival, unatoč koroni i ograničenjima koje ona donosi, uspjeli okupiti stvarno veliki broj izlagača, i to ne samo iz naše zemlje nego i iz inozemstva. Ovogodišnji, 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, tako će biti svojevrsna retrospektiva, presjek 25 festivalskih godina, na kojem ćemo posjetiteljima pokazati neke od najljepših primjeraka čipke koje su bile izložene na festivalu u Lepoglavi.  Lepoglava će u dane festivala ponovo biti čipkarsko središte Europe - istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave na konferenciji za novinare koja je održana u srijedu, 1. rujna, u čitaonici Gradske knjižnice u Lepoglavi.  

Izložbe u TKIC-u i pavlinskom samostanu

Uz lepoglavsku čipku posjetitelji će imati prigodu razgledati čipke i iz svih najpoznatijih čipkarskih središta Hrvatske, a posebno atraktivne bit će izložbe u pavlinskom samostanu, gdje će biti izložene najljepše čipke iz deset europskih zemalja.

-Posebno me raduje da ćemo ove godine uspjeti pokazati čipke iz većine zemalja koje su bile partner našega festivala. Unatoč epidemiji na ovogodišnjem festivalu publika će imati prigodu vidjeti najljepše primjerke čipke iz deset europskih zemalja, tako da ćemo ponovo moći predstaviti tu iznimnu čipkarsku tradiciju Lepoglave, Hrvatske, ali i Europe - naglasila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave.

Mađarska priprema atraktivni folklorni i gastronomski program

Na izložbama u pavlinskom samostanu bit će predstavljene čipke iz Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke i Malte, te iz Mađarske, ovogodišnje zemlje - partnera.

-Mađarska je zemlja čiju smo bogatu čipkarsku tradiciju imali prigodu vidjeti na gotovo svim dosadašnjim festivalima. No, ove ćemo godine mađarsku čipku predstaviti cjelovitije, jer će na festivalu biti izložene čipke iz osam najpoznatijih čipkarskih središta Mađarske, koja je čipkarski iznimno zanimljiva zemlja. No, Mađarska će uz svoju čipku na festivalu predstaviti i dio svog bogatog folklora, a vjerujem da će našim posjetiteljima biti posebno atraktivna i prezentacija mađarske gastronomije - rekla je direktorica Turističke zajednice Lepoglave.

U pavlinskom samostanu bit će postavljena i izložba varaždinskog Gradskog muzeja, koja će biti posvećena Danici Brössler, poznatoj učiteljici lepoglavske čipke, te izložba na kojoj će festivalska publika ponovo moći vidjeti najatraktivnije primjerke lepoglavske čipkekoji su bili izloženi na 24 dosadašnja festivala.

U lepoglavskom Domu kulture, uz čipke s Hvara i Paga, Primoštena, Sikirevaca, Križevaca, Ozlja, Svete Marije i Krašića, bit će izloženi i radovi  dječjih čipkarskih zadruga i udruga iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, te čipke koje su izradile lepogkavske čipkarice. Na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi bit će organiziran i okrugli stol, a na terasi restorana Ivančica i ove će godine biti upriličen sajam tradicijskog rukotvorstva.

-Vjerujem da će unatoč koroni ovogodišnja izložba čipke biti zanimljiva i atraktivna i da će naši posjetitelji moći uživati u iznimnoj ponudi čipke najznačajnijih čipkarskih središta Europe - naglasila je Ljubica Dubovečak.

Jubilarni, 25. Međunarodni festivač čipke u Lepoglavi bit će održan pod visokim pokriviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.