Novosti i informacije

23.11.2022

U Lepoglavi otvorena izložba domaćeg slikara Antuna Možara

Do kraja godine u Gradskoj knjižnici "Ivana Belostenca" u Lepoglavi može se razgledati izložba slika "Mala retrospektiva" domaćeg autora Antuna Možara. Riječ je o 22. samostalnoj izložbi ovog samoukog slikara iz Lepoglavske Vesi koji se, ovom prigodom, publici u Lepoglavi predstavlja s 40 djela na kojima prevladavaju portreti, te tušom i flomasterom naslikani interijeri i mrtva priroda.

- Posebnost ove izložbe je ta što pruža mogućnost na jednom mjestu vidjeti Antunove radove od početka njegova likovna stvaralaštva do danas, istaknula je Karmela Geček iz Gradske knjižnice Ivana Belostenca, organizatora i domaćina ove izložbe. O stvaralaštvu Antuna Možara i izloženim djelima govorio je Željko Funda koji je ujedno i otvorio izložbu.

- Svojim crtežima, nastalima od 1979. do 2020. godine, Antun Možar stvara zrcalo u kojem se održava ono što u Lepoglavskoj Vesi živi: roditelji i susjedi, i što tu postoji: podrum, tavan, voće, suđe, alati, cvijeće. On rijetko ide dalje, a ako i ode, to su pejsaži u okolici Lepoglave, rekao je Funda istaknuvši da se u Antunovim crtežima mogu naći: vjernost, skromnost, ozbiljnost, čak i poniznost.

Obrativši se okupljenima, autor je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji izložbe prisjetivši se svojih likovnih početaka i susreta sa slovenskim pjesnikom Vladimirom Gajšekom koji mu je, osjetivši da u njemu živi umjetnička duša, posvetio nekoliko stihova koje je ovom prigodom autor izrecitirao okupljenima. Program otvaranja izložbe glazbom je ispunio član glazbenog sastava Hladno pivo, Milko Kiš.