Novosti i informacije

11.10.2019

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara otvorena novouređena cesta Antekolovići – Huđi u Žarovnici

Grad Lepoglavu je u četvrtak, 10. listopada posjetio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Razlog posjete bilo je upoznavanje s tijekom realizacije projekta energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi te otvaranje novouređene lokalne ceste Antekolovići – Huđi u Žarovnici. Riječ je o projektima čija je realizacija financirana i sredstvima dobivenima na natječajima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojemu je na čelu upravo ministar Štromar.

U posljednje je dvije godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 1.6 milijuna kuna sufinanciralo 3.3 milijuna kuna vrijedne projekte i programe koje je Grad Lepoglava prijavio na natječaje navedenog ministarstva. Na tako velikoj i značajnoj potpori potpredsjedniku Vlade i ministru Predragu Štromaru, kao i Vladi Republike Hrvatske, zahvalio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Drago mi je da postoji netko, a to je ministar Štromar, tko razumije naše potrebe i pruža nam potporu u ostvarenju naših ciljeva, a cilj nam je ravnomjeran razvoj našeg grada. Zahvaljujući ovako značajnim potporama sanirali smo klizišta koja predstavljaju veliki problem, uredili ceste kojima osiguravamo mobilnost naših građana i otvaramo nova gradska područja, a energetski obnavljamo zgradu gradske uprave. Zahvaljujući dobivenim potporama u proračun nam ostaju sredstva koja koristimo za druge projekte i programe kao što je nedavno pokrenut program potpore mladim obiteljima kod izgradnje ili kupnje, odnosno uređenja vlastitog doma – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

- Sve ove projekte i programe podupiremo ne zbog gradonačelnika, mene ili samih projekata, provodimo ih zbog ljudi. Neki me prijavljuj zbog sukoba interesa, a moj je interes da građani žive bolje. Ispravljamo i nepravdu prema sjeveru Hrvatske koji nije dobivao dovoljno – istaknuo je Štromar čije ministarstvo s nešto više od 600.000 kuna sufinancira projekt energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi.  Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna, a uz Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja projekt s 309.661 kuna sufinancira i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

S tijekom radova i planiranim rokovima potpredsjednika Vlade i ministra Štromara upoznao je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o.. Riječ je o tvrtki koja izvodi radove energetske obnove zgrade gradske uprave u Lepoglavi. 

- Ovaj je projekt jedan od brojnih projekata energetske obnove koji se provode u Hrvatskoj. Među njima su i projekti obnove 394 škole i 91 vrtića. Uređuje se još puno zgrada kao ova u Lepoglavi – domovi, zdravstveni objekti i bolnice. Koristi od toga imaju ljudi jer sigurno je ugodnije boraviti u zgradi koja je opremljena, uređena, prekrasna izvana, a topla i ugodna iznutra – rekao je Štromar koji se u pratnji gradonačelnika Škvarića te članova Gradskog vijeća Grada Lepoglave i predsjednika mjesnih odbora uputio u Žarovnicu gdje je otvorena novouređena lokalna cesta Antekolovići – Huđi. Prigodu da je otvore potpredsjednik Vlade Štromar prepustio je mještanima koji će najviše koristiti ovu novouređenu cestu.

- Radovi su bili vrijedni nešto više od 900.000 kuna, a zahvaljujući natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ostvarili smo potporu u visini od 391.000 kuna. Vlastitim sredstvima, bez dobivene potpore, ne bismo mogli realizirati ovaj projekt koji je važan za mobilnost građana, razvoj gospodarstva i otvaranje novih gradskih prostora – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodavši da je ovaj projekt i rezultat uvažavanja potreba građana od strane Grada Lepoglave odnosno, u ovom slučaju, suradnje s Mjesnim odborom Žarovnica čiji je predsjednik, Stjepan Vresk pohvalio navedenu suradnju koja je rezultirala nizom projekata i programa koji se provode na
području tog mjesnog odbora.