Novosti i informacije

29.08.2022

U Žarovnici održan turnir sjećanja na vukovarske heroje

Turnirom sjećanja, koji je ove godine održan po 17. puta, odana je počast trojici vukovarskih heroja - Tomi Jamboru, Stjepanu Vusiću i Josipu Kapustiću. Oni su kao pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske ubijeni nakon sloma herojske obrane Vukovara. Uoči otvaranja turnira, kod spomen obilježja u centru Kamenice i na kameničkom groblju, odana je počast trojici vukovarskih heroja. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji ubijenih branitelja, suborci, izaslanik ministra branitelja te predstavnici policije i braniteljskih udruga.

Potom je na igralištu u Žarovnici otvoren turnir. Otvorio ga je Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije.

- Kad je trebalo stati na branik domovine oni nisu oklijevali ni kalkulirali. Svojom su žrtvom omogućili da danas u slobodi i miru gradimo bolju budućnost za Hrvatsku. Na nama i budućim generacijama je da ne dozvolimo da oni po drugi puta umru što će se dogoditi budu li zaboravljeni. Ovaj turnir i ova mladost zalog su da se to neće dogoditi i da će se spomen na njih biti sačuvan., poručio je otvarajući turnir Marijan Škvarić.

Da treba čuvati trajan spomen na trojicu hrvatskih vitezova Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića, kao i na sve hrvatske branitelje, a čemu doprinosi i ovaj turnir, poručili su i drugi govornici – izaslanik ministra branitelja brigadir Stjepan Rašljević, Robert Rožmarić iz Policijske uprave varaždinske te gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić. Sportski dio turnira počeo je revijalnom utakmicom dvije momčadi djece nakon čega je uslijedilo odigravanje seniorskog malonogometnog turnira. Turnir sjećanja su uz pokroviteljstvo Ministarstva branitelja te gradova Lepoglave i Ivanca organizirali Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec u suradnji s Udrugom branitelji Hrvatske Lepoglava.