Novosti i informacije

01.01.2014

Zadruga lepoglavske čipke

Zadruga je osnovana 24.01.2003. na inicijativu Grada Lepoglave radi obnavljanje tradicije izrade lepoglavske čipke kojoj je prijetila opasnost da izumre. Radile su je uglavnom starije žene, a znanje izrade prenosilo se sa generacije na generacije.

Grad Lepoglava izradio je Program "Lepoglavska čipka" koji je kandidiran Županiji Varaždinskoj i dobio financijsku potporu. Program je financijski poduprlo i Ministarstvo obrta malog i srednjeg poduzetništva. Program se temeljio na: školovanju mladih čipkarica kroz šestomjesečni tečaj izradi kvalitetne ambalaže primjerene finoći proizvoda promociji proizvoda i marketinškim aktivnostima formiranju Zadruge koja će okupljati čipkarice, nabavljati potreban konac, plasirati proizvod i brinuti o standardnoj kvaliteti proizvoda dobivanje znaka "IZVORNO HRVATSKO"
Zacrtani Program je proveden te su stvoreni uvjeti da čipka osim raritetne etnografske vrijednosti zaživi kao proizvod koji će nositi gospodarsku aktivnost i osigurati zaradu ženama ovog kraja. Stvorena je nova generacija čipkarica tako da danas Zadruga broji 78 članica. Izrađene čipke se redovno otkupljuju te dalje plasiraju kao visokovrijedan rukotvorni proizvod. Predsjednički ured česti je naručitelj čipke i poklon je predsjednika na državničkim putovanjima.
Čipka - suvenir - izrađena od pojedinih elemenata izrade većih oblika čipki. 29.10.2004. Hrvatska turistička zajednica u Cavtatu je Zadruzi lepoglavske čipke dodijelila priznanje "Zeleni cvijet 2004." za cjelovitost i originalnost suvenirske ponude kontinentalne Hrvatske, čime je čipka postala najoriginalniji suvenir.

Pojedini elementi lepoglavske čipke koriste se kao modni detalji u odijevanju /bluza, ovratnici, umeci/. Na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi priređena je modna revija pod nazivom "Čipka kao modni detalj".
Čipka se promovira na sajmovima i izložbama u tuzemstvu i inozemstvu, a najznačajniji su:

Sajam turizma u Zagrebu
Obrtnički sajam u Varaždinu i Zagrebu
Jesenski zagrebački velesajam EKO-ETNO Varaždinske županije
Špancir-fest u Varaždinu
Izložba tradicijskog rukotvorstva u Ivanić Gradu
Izložba hrvatskog rukotvorstva u Zagrebu
Obrtnički sajam u Celju
Ambiente – Frankfurt am Main
Prezentacija izrade čipke u Beču, Munchenu, Bruxellesu