Novosti i informacije

07.02.2020

Zastava Grada Lepoglave zavijorila se na krovu Afrike

Zahvaljujući Stjepanu Kuštelegi, lepoglavskom planinaru i zaljubljeniku u planine, na najvišoj točki Afrike, na 5.895 metara visokom vrhu Uhuru Peak na planini Kilimanjaro zavijorila se zastava Grada Lepoglave.
Stjepan Kuštelegan bio je dio ekipe Planinarskog kluba Ivanec, čiji je član, a koja je krajem siječnja ove godine otišla u Afriku s ciljem uspona na najviši vrh afričkog kontinenta.

- Za sam uspon na vrh Kilimajara trebalo nam je nekoliko dana. Polazna točka bila nam je na 1.879 metara visine. Svakog smo se dana uspinjali po 1.000 metara da bi naposljetku stigli do 5.685 metara visokog vrha Gilman's Point. Troje od nas uspelo se i do najviše točke Kilimanjara, Uhuru Peaka koji se nalazi na 5.895 metara nadmorske visine – otkrio je Stjepan Kuštelega koji se na Kilimanjaro popeo zajedno sa svojim kolegama planinarima Tomislavom Friščićem, Zdenkom Horvatom, Ladislavom Juhasom, Božidarom Šoštarom i Ivanom Prašnjakom.
- Uspon nije bio toliko tehnički zahtjevan, kao primjerice onaj na Mont Blanc, ali zahtjeva dobru kondiciju. Potrebno se je dobro pripremiti i biti tjelesno sposoban za napore koje ovakav uspon iziskuje. Ujedno treba biti spreman nadvladati i sve probleme koji su nas pratili – kišu, oskudnu prehranu i problem opskrbe pitkom vodom - pojasnio je Kuštelega.

Inače, riječ je i o financijsko zahtjevnoj ekspediciji. Odlazak i višednevni boravak u Africi zahtjeva i određena financijska sredstva koja su osigurana i zahvaljujući Gradu Lepoglavi koji je pružio financijsku potporu ovom poduhvatu.