Novosti i informacije

02.06.2015

Završna konferencija projekta "Čujmo glasove različitih"

Grad Lepoglava aktivno se uključio u projekt Udruge slijepih Varaždinske županije „Čujmo glasove različitih“, a u hotelu Turist u Varaždinu zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je na završnoj konferenciji tog Europskog projekta kojeg je udruga realizirala u partnerstvu s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom i Koalicijom za život u zajednici iz Zagreba.

Radi se o projektu integriranja organizacija osoba s invaliditetom u civilni dijalog, a vrijednost projekta iznosi 60 tisuća eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije. Cilj projekta je bio je stvoriti Mrežu organizacija civilnog društva i udruga osoba s različitim vrstama invaliditeta na području grada Varaždina i Varaždinske županije, te ojačati njihovu suradnju s lokalnim vlastima.

Završnoj konferenciji su prisustvovali gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika gradova koji sudjeluju u ovome projektu, kao i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet.

Predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević izrazio je zadovoljstvo provedbom projekta te je naznačio kako su se kroz njega građani u Lepoglavi, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu i Varaždinu mogli na konkretnim primjerima, barem na nekoliko trenutaka poistovjetiti s osobama s invaliditetom.

Pozdravivši okupljene zamjenik gradonačelnika Kovač zahvalio je svim volonterima i partnerima na sudjelovanju u ovom projektu kao i velikom srcu koje su pokazali kad je senzibiliziranje javnosti o problemima koje imaju osobe s invaliditetom u pitanju.
- Razvoj bilo koje zajednice može se mjeriti kvalitetom života koju ima najranjivija osoba u toj zajednici. Danas su nam u fokusu interesa osobe s invaliditetom, ali generalno i sve marginalizirane skupine. Previše puta mi političari pričamo o milijunima eura, cestama i EU fondovima pa zaboravimo na najjednostavnije i najosnovnije potrebe naših građana koji se nose s velikim problemom. Zahvalan sam na ljudkosti koja se protezala kroz ovaj projekt i zbog koje sad svi zajedno drukčije gledamo na razvoj naših gradova - rekao je Kovač te dodao kako Grad Lepoglava nastavlja provoditi ovaj projekt s prijateljima iz Udruge slijepih Varaždinske županije koju su financijski pomogli kroz ovogodišnji natječaj, a sve kako bi utjecali na to da društvo bude socijalno osjetljivije na osobe koje imaju određeni invaliditet.

Inače, u Varaždinskoj županiji živi više od 20 tisuća osoba s nekim oblikom invaliditeta što je skoro 12 posto stanovništva.

U programu završne konferencije sudjelovao je i slijepi dramski umjetnik Vojin Perić, koji je recitirao stihove svoje vrlo emotivne i životne pjesme koja govori o sljepoći, a bio je prikazan i dokumentarni film „Čujmo glasove različitih“.