U okviru 26. Međunarodnog festivala čipke održano natjecanje u pripravi tikvenjaka

Njegujući vlastito nasljeđe, Grad Lepoglava veliku pažnju pridaje gastronomiji posebice onoj tradicionalnoj. Među aktivnostima koje se provode s namjerom njenog očuvanja je i natjecanje u pripravi tikvenjaka koje je svoje drugo izdanje doživjelo za vrijeme trajanja 26. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Natjecanje je održano u dvije kategorije. Dok je u prvoj kategoriji trebalo pripraviti tradicionalni tikvenjak, u drugoj kategoriji natjecatelji su imali prigode pokazati svoju kreativnost pripravljajući štrukle po izboru. Koliko su svemu bilu uspješni ocjenjivao je stručno povjerenstvo koje su činili profesionalni kuhari na čelu s poznatim varaždinskim kuharom Damirom Crlenijem.

Najboljim tikvenjak pripravila je Sonja Škvarić. Drugo je mjesto pripalo Nataši Veić, a treće Blaženki Vresk.
Sonja Škvarić slavila je i u kategoriji “Štrukle po izboru” i to ispred štrukli koje su pripremile Zdenka Ernoić, kojoj je pripalo drugo mjesto, i štrukli Verice Dubovečak na trećem mjestu. Dodijeljena je i posebna nagrada za kreativnost. Primila ju je Kristina Dubovečak Držaić.

“Bilo je odlično. U odnosu na prošlu godinu tikvenjaci su bili puno kvalitetniji. Domaćice su si dale puno truda, pazilo su na namjernice i na detalje. U kategoriji štrukla po izboru bilo je fenomenalnih kreacija. Sve u svemu impresioniran sam rezultatima.”, istaknuo je Damir Crleni izražavajući zadovoljstvo što na natjecanju sudjeluju i mlađe natjecateljice što je garancija da će gastronomska tradicija biti očuvana.

“Ovo natjecanje potvrdilo je koliko su spretne ruke lepoglavskih domaćica budući da je za izradu dobrog tikvenjaka potrebna vještina i spretnost baš kao i za izradu lepoglavske čipke.”, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić koji je pobjednicama, uz prigodne darove, podijelio i prigodne pobjedničke lente.

Scroll to Top