Atraktivni Slovenski dan

Na 27. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi u subotu je održano tradicionalno predstavljanje zemlje – partnera festivala.

Ove godine to je Republika Slovenija, koja se posjetiteljima i gostima festivala predstavila s bogatim i sadržajnim programom, koji je započeo s priredbom – Okusi Hrvatske i Slovenije, na kojoj su ponuđena tradicionalna slovenska i jela lepoglavskog kraja, među kojima su bile i slovenska potica, bledske kremšnite ali i mlinčani kolač, te birana vina iz slovenskog Jeruzalema i Kaznionice u Lepoglavi.

Na Slovenskom danu, s atraktivnim programom publici su se predstavili članovi Gradske glazbe iz Kamnika, izvrsnog orkestra koji djeluje već 175 godina, uz koji su nastupile i mažoretkinje Društva kamniških mažoretkinja Veronika. U glazbenom programu nastupili su i članovi Floklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža te Limena glazba Ormož.

Uoči predstavljanja Republike Slovenije zahvalu Gradu Lepoglavi za ponuđeno partnerstvo na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke uputila je Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Na Slovenskom danu predstavile su se i mlade slovenske flautistice, članice kvarteta flauti Inuaria, koje su u lepoglavskoj crkvi priredile dojmljiv koncert. Četiri glazbenice, studentice na ljubljanskoj Akademiji za glazbu – Lara Oblak, Katarina Kastelec, Nuša Dolinšek i Alja Boštjančić, izvele su djela Mozarta, Lhotke, McMichaela, Goloba i Casterede.

Glazbeni program na Slovenskom danu završio je koncertom poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina, koji je je na terasi restorana Ivančica nastupio s gitaristom Igorom Polakom. Ova dvojica sjajnih glazbenika, „ srebrnih pionira“ kako u šali sebe vole nazivati zbog sijedih vlasi, održali su pomalo sjetan, intimistički koncert na kojem su izveli neke od najpopularnijih Predinovih skladbi, od svevremenskog „Praslovana“ do novijih skladbi, kakve su „Čarape ispod sandala“ ili „Kosa boje srebra“, ali i skladbe Arsena Dedića, Bijelog dugmeta i Leonarda Cohena.

Scroll to Top