Filatelistički rariteti u pavlinskom samostanu

U pavlinskom samostanu u Lepoglavi u petak, 15. rujna, otvorena je zanimljiva filatelistička izložba – Lepoglavski festivali u filateliji, na kojoj je njezin autor Milan Pavleković izložio izbor poštanskih maraka, poštanskih žigova i dopisnica s motivima lepoglavske čipke i međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Na ovoj, prvoj autorskoj izložbi Milana Pavlekovića, predsjednika Varaždinskog kluba kolekcionara, posjetitelji u hodniku pavlinskog samostana imaju prigodu vidjeti i filatelističke raritete koji „pričaju čipkarsku priču“.

-Mnoge čipkarice pronaći će se na filatelističkim uratcima ili otkriti i podsjetiti se na protekle festivale čipke i čipkarstva. Na izložbi sam izložio i prijedlog prigodnog poštanskog žiga koji je dio motiva ovogodišnjeg plakata Međunarodnog festivala čipke, zatim dvije prigodne omotnice s ovogodišnjeg festivala, razglednice s motivom idrijske i lepoglavske čipke. Dvije vitrine na izložbi posvećene su lepoglavskoj čipki i učiteljicama izrade lepoglavske čipke Zlati Šufflay i Danici Bressler. Izložio sam i prigodne omotnice, dopisnice, info letke, poštanske žigove. Dio izloženog materijala posvećen je i našim čipkarskim udrugama. Ova izložba je tek otočić u moru povijesti Lepoglave i njene bogate čipkarske tradicije – istaknuo je na otvorenju izložbe njezin autor Milan Pavleković.

Na otvorenju ove filatelističke izložbe Katarina Belavić, direktorica Službe upravljanja mrežom poštanskih ureda Regije 2, posebno je istaknula odličnu višegodišnju suradnju Hrvatskih pošta s Gradom Lepoglavom i festivalom čipke.

-Poštanske marke su male, ali su ujedno veliki ambasadori naše Lepoglave u svijetu. Kao što nas fine niti čipke povezuju s cijelim svijetom, tako i poštanske marke promoviraju našu Lepoglavu, našu čipku ali i našu bogatu povijesnu baštinu, stoga i nije čudno da je upravo Lepoglava, uz Dubrovnik, najčešći motiv na poštanskim markama – rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, koji je otvorio ovu filatelističku izložbu u pavlinskom samostanu.

Na izložbi su predstavljeni i likovni radovi učenika osnovnih škola i djece iz dječjih vrtića s lepoglavskog područja na temu čipke i međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Budući da je za tu priliku u pavlinskom samostanu radio i „poštanski ured“ posjetitelji su s festivala mogli poslati razglednice koje su pečatirane prigodnim poštanskim žigom, koji će biti trajno pohranjen u Muzeju Hrvatske pošte.

Scroll to Top