Otvorenje uz tradicionalni vatromet

Od petka do nedjelje, od 15. do 17. rujna u Lepoglavi će biti održan 27. Međunarodni festival čipke, na kojem će posjetitelji, osim raskošne lepoglavske čipke, moći razgledati i reprezentativne primjerke čipki iz čak 8 europskih zemalja, ali i osam poznatih hrvatskih čipkarskih središta.

Ovogodišnja zemlja – partner je Slovenija, pa će na festivalu biti izložene znamenita idrijska čipka, ali i atraktivne čipke iz Železnika i Žirija. Uz to, Slovenija će pripremiti i bogati popratni program.

Iako su izložbe za razgled dostupne danas, već od 10 sati, službeno otvorenje festivala će biti u 19 sati na terasi restorana Ivančica.

Tradicionalno goste i uzvanike festivala će dočekati čelni ljudi grada Lepoglavegradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić i gradski vijećnik Milan Pavleković.

Na otvorenju 27. Međunarodnog festivala himnu će odsvirati Ivana Šambar i Davor Brđanović, a zatim će govor održati gradonačelnik Škvarić, koji će gostima iz slovenske Općine Kamnik, koja je stradala u nedavnim poplavama, uručiti i odluku o dodjeli pomoći.

Na svečanosti otvorenja o važnosti festivala i očuvanju baštine će govoriti izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu, Slavko Štefičar, izaslanik ministrice turizma i sporta, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije, te Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Varaždinske županije.

O uspješnoj višegodišnjoj suradnji Slovenije i Lepoglave, na otvorenju će u ime zemlje partnera govoriti veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Gašper Dovžan, a u ime Općine Kamnik podžupan Občine – Romana Učakar.

Festival će otvoriti izaslanik Predsjednika RH gospodina Zdravko Zima, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za kulturu, nakon čega će uslijediti podizanje festivalske zastave i tradicionalni – vatromet.

Scroll to Top