30 godina od pogibije heroja Dragutina Naglaša

U selu Baždarići kod Novigrada u žestokim je borbama koje su hrvatske snage vodile sa srpskim agresorom, koji je doživjevši poraz u operaciji Maslenica pokrenuo snažan protuudar angažiravši za to svoje najelitnije postrojbe, 11. veljače 1993. godine poginuo bojnik Dragutin Naglaš Kume.

Povodom 30. godišnjice pogibije ovog istinskog heroja Domovinskog rata, što govoreći o svom suborcu uvijek ističu njegovi ratni prijatelji, u Lepoglavi su se, kako bi mu zajedno s njegovom majkom i suprugom odali počast, okupili članovi obitelji, prijatelji, suborci iz Crnih mambi te uz predstavnike domicilne Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava i predstavnici Udruge pripadnika 104. brigade ZNG i HVIDR-e Ivanec. Počast su Naglašu odali kod njegovog posljednjeg počivališta na mjesnom groblju u Lepoglavi, a potom i kod spomen biste podignute njemu u spomen.

Na žrtvu Dragutina Naglaša nazočne su podsjetili predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop i predsjednik Udruge Crne mambe Anđelko Vižitin koji je istaknuo da su Crne mambe prije 30 godina dobile zadatak od srpskog agresora obraniti Novigrad i Paljuv, što su i učinile, ali je pri tom svoj život za domovinu položio hrvatski vitez Dragutin Naglaš. Počast je Dragutinu Naglašu, te ostalim poginulim braniteljima s područja Grada Lepoglave, odana i kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Lepoglavi.