Međunarodni festival čipke

Međunarodni čipkarski festival  održava se u Lepoglavi  od 1997. godine s redovitim znanstvenim skupovima, izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskih čipkarskih centara, izložbama, radionicama te različitim popratnim sadržajima  za goste i posjetitelje Festivala.

Vjeruje se kako su još prije nekoliko stoljeća pavlini, bijeli fratri, donijeli čipku u hrvatske krajeve. Prepoznavši njezinu ljepotu, seosko je stanovništvo prihvatilo čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas. Posebno ju je prihvatilo stanovništvo grada Lepoglave, poznato po svojoj čipkarskoj tradiciji.

Ponoseći se svojim čipkarskim umijećima, Lepoglavčani tradicionalno u rujnu organiziraju Međunarodni festival čipke kojim uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga.

Iako se na Festivalu mogu pogledati i bogati čipkarski radovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni domaći radovi iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su uz samu Lepoglavu još i Pag, Sv. Marija i Hvar.

Uz izlagače iz Hrvatske, predstavljaju  se i najljepše čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske,Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije, Poljske, Bosne i Hercegovine,  Rusije.

U sklopu Festivala  održavaju se  i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju iznjedrila je i do danas očuvala osebujan oblik čipkarstva, koji u prvom redu zahvaljujemo nadarenosti Danice Brossler. Njezinu nadarenost slijedi velik broj vrijednih žena – čipkarica koje su njezine zamisli znale pretočiti u gotov proizvod – koji danas prepoznajemo pod nazivom LEPOGLAVSKA ČIPKA.

Saznaj više