Lepoglavska baština u filateliji

Lepoglavska baština u filateliji (prikaz online mape)

Po prvi puta Lepoglavsku baštinu u filateliji možete pogledati u digitalnom izdanju. Digitalna Mapa kroz  221    stranica prikazuje događanja, osobe i znamenite ličnosti koje su djelovale na području Grada Lepoglave.  Autor Mape je Milan Pavleković, a u pripremi Mape i njezinog digitalnog izdanja sudjelovali su Grad Lepoglava, Turistička zajednica Grada Lepoglave i TKIC d.o.o.

„Sve što se dogodilo, a nije zapisano, kao da se i nije dogodilo.“

Ideja o stvaranju Mape značajnijih događaja, osoba i znamenitih ličnosti koje su djelovale i/ili potiču iz Lepoglave, a ostavile su značajna trag u kulturi, znanosti te povijesti, rodila se 2016. godine u sklopu obilježavanja 250. obljetnice smrti kroničara vremena i znamenitog pavlina Nikole Bengera.

U gradu Lepoglava ništa se ne događa slučajno, pa u trenutku spomena na 255. Obljetnicu smrti Nikole Bengera (24.4.1766. godine), danas prezentiram i poklanjam  Mapu1. – „Lepoglavska baština u filateliji“, za dio događanja u 2019. I 2020. godini. Mapa 1. Sastoji se od filatelističkog materijala, prigodnih omotnica, dopisnica, razglednica, prigodnih i dnevnih žigova, preslika članaka te info materijala izrađenih u maloj količini dotiska osobno ili u suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara – VKK Varaždin.

Mapa 1. Zasigurno će za desetak godina biti interesantan povijesni materijal. Već sada dio materijala poštanske je prošlosti, vezana uz hrvatsku poštu, prigodne i dnevne žigove poštanskih ureda koji više ne postoje već su pohranjeni u Hrvatskoj pošti, kao i filatelističkom materijalu s mogućnošću pohrane i dotiska samo u trenutku održavanja događaja.

Mapu 1. – „ Lepoglavska baština u filateliji“, poklanjam gradonačelniku grada Lepoglave, Marijanu Škvariću, Gradu Lepoglava, direktorici Turističke zajednice grada Lepoglave, Ljubici Dubovečak te ravnateljici gradske knjižnice „Ivana Belostenec“ grada Lepoglava, Karmeli Geček.

Grad Lepoglava nepresušni je izvor bogat povijesnim trenucima koje treba sačuvati za povijest. Svatko tko cijeni svoju prošlost imat će kvalitetnu budućnost, a kao što glasi slavna izreka: „I najduži put započinje prvim korakom“, što je za nas Mapa 1.

„Kad ogledaš jednom unatrag na svoj život, vidjet ćeš da su trenuci u kojim si stvarno živio bili oni koje si proveo radeći nešto u duhu ljubavi“ (Henry Drummond)

Autor: Milan Pavleković

Lepoglavska baština u filateliji (prikaz online mape)