Bartolovo u Kamenici

Proslava blagdana patrona župe Sv. Bartola apostola u Kamenici jedno je od najvećih vjerskih i pučkih slavlja u ovome kraju. Središnja svečanost tradicionalno započinje mimohodom ulicama Kamenice u kojem uz svećenike sudjeluje Hrvatska vojska i policija, mažoretkinje, limena glazba, vatrogasci, lovci i dr.

Proslava Bartolova traje nekoliko dana, a posjeti ga više tisuća ljudi. Pučka svečanost održava se pod šatorom. Uz potoke piva i vina koji teku pod šatorom, posjetitelji uživaju i u tradicionalnoj kotlovini i kobasicama, odojku i drugom pečenju kojeg spremaju vješti lokalni ugostitelji s čijih se kotlova šire zamamni mirisi kojima je teško odoljeti. Da bi sve proteklo u dobroj atmosferi brinu se zagorski tamburaši i drugi sastavi koje goste uveseljavaju do ranih jutarnjih sati.

Posebno su zanimljivi sportski susreti, a svake godine na nogometnom igralištu tradicionalno se sastaje ekipa svećenika i policije. Brojni gosti iskoriste posjet Kamenici i za posjetu kapelici Majke Božje Snježne iznad Kamenice koju je oslikao najveći hrvatski barokni slikar pavlin Ivan Krstitelj Ranger.