Dani europske baštine u Lepoglavi

U okviru 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi su održani Dani europske baštine. Riječ je o već tradicionalnom događanju kojim se posljednjih 10-ak godina skreće pozornost na važnost kulturne baštine te u okviru kojeg se provode aktivnosti koje doprinose njenom očuvanju. Naglasila je to i voditeljica programa Mirjana Posavec, ravnateljica OŠ Ivana Rangera iz Kamenice, na samom početku predavanja posvećenog nematerijalnoj kulturnoj baštini lepoglavskog kraja.

– U školama i vrtićima na području Grada Lepoglave puno se radi na očuvanje baštine. Upravo su to najbolja mjesta za upoznavanje djece s baštinom i jedan od način da je sačuvamo – istaknula je Posavec.

Dobrodošlicu je okupljenima zaželio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić izrazivši zadovoljstvo što se u okviru Međunarodnog festivala čipke održavaju aktivnosti kojima je cilj očuvanje baštine.

– Baštinu smo naslijedili te je želimo je prenijeti budućim naraštajima i tako je sačuvati – poručio je gradonačelnik Škvarić na početku o Dana europske baštine u Lepoglavi u okviru kojih je održano i predavanje Nataše Mihinjač iz Gradskog muzeja Varaždin te revija Srednje strukovne škole Varaždin na kojoj su predstavljene modne kreacije učenika napravljene iz starih dijelova odjeće od trapera, a na kojima su se implementirani motivi baštine.

S baštinom lepoglavskog kraja, sačuvanom u govoru, sudionike Dana europske baštine upoznali su učenici osnovnih škola s područja Grada Lepoglave recitirajući pjesme na govoru i dijalektu kraja iz kojeg dolaze.

Ovom su prigodom održane i radionice izrade predmeta od rogoza, anđela od krep papira, lepoglavske čipke i torbi od tekstilnih traka te radionica tradicionalnog pletenja na daščici. Održane su i prezentacije izrade predmeta od slame i korpi od vrbove šibe.