Gradonačelnik Lepoglave boravio u radnom posjetu slovenskoj općini Cirkulane

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić zajedno s voditeljem gradskog odsjeka za komunalne poslove Tomislavom Hojsakom, sudjelovao je na radnom sastaku u slovenskoj općini Cirkulane gdje se sastao s načelnicom Općine Antonijom Žumbar.

Tema sastanka bile su zajedničke aktivnosti dviju jedinica lokalne samouprave koje već dugi niz godina uspješno surađuju na poboljšanju životnih uvjeta svojih sugrađana.

“Glavna tema sastanka bio je nastavak suradnje na poboljšanju komunalne infrastrukture u pograničnom području, odnosno izgradnje nerazvrstanih cesta što ranijih godina nije bilo moguće, no ulaskom Hrvatske u područje Schengena mnogo je jednostavnije iznaći rješenja za ovu problematiku. “- naglasio je gradonačelnik Škvarić.

Jedna od tema sastanka bio je i problem svakodnevnog tranzita kamiona koji si nakon ulaska Hrvatske u Schengen skrajuću put ulaska i izlaska u Sloveniju te pri tome koriste pravce odnosno dionice cesta koje nisu prilagođene kamionskom prijevozu što dovodi do ugrožavanja sigurnosti prometa te do uništavanja cestovne infrastrukture.

Poseban naglasak bio je i na mogućoj suradnji Grada Lepoglave i Općine Cirkulane u realizaciji zajedničkih projekata iz Programa prekogranične suradnje sufinanciranih iz EU fondova o čemu se razgovaralo s direktorom Lokale akcijske skupine Haloze Jernejem Golcom.

I slovenska i hrvatska strana najavile su intenzivnije pokretane aktivnosti u cilju rješavanja spomenutih problema, a sve u interesu kvalitetnijeg življenja u pograničnom području.