Gradonačelnik Škvarić potpisao ugovore s 13 OPG-ova za poticanje razvoja poljoprivrede na području grada Lepoglave

Grad Lepoglava  je dana 15. svibnja 2024. godine objavio JAVNI POZIV ZA DODJELU POTPORA U POLJOPRIVREDI U 2024. GODINI. Poziv  bio je otvoren do 31. svibnja 2024. godine i na poziv je pristiglo 14 prijava.  Potporu je ostvarilo 13 korisnika, tj. vlasnika OPG-ova na području Grada Lepoglave s kojima je u prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Marijan Škvarić potpisao ugovore o dodjeli potpora male vrijednosti.

Za potpore u poljoprivredi Grad Lepoglava je u Proračunu za 2024. godinu osigurao 19.910,00 eura, od toga je iskorišteno ukupno 18.644,66 eura.

U prosjeku potpora po korisniku iznosi oko 1.400,00 eura, a maksimalan iznos koji je korisnik mogao ostvariti je 1.990,00 eura, odnosno do 50 posto ukupnog troška i investicije.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić kazao je kako je  područje Grada Lepoglave uglavnom ruralno područje gdje poljoprivredna proizvodnja nije jednostavna i to uglavnom zbog manjih površina te nepristupačnog područja.

Istaknule su se i prirodne nepogode koje najviše pogađaju upravo poljoprivrednike, a već ove godine je proglašena prirodna nepogoda od mraza  gdje je šteta oko 135 tisuća eura, ali i divlje životinje te je Grad Lepoglava i lovcima podijelila repelente.

Iako su na području Grada uglavnom nalaze manje poljoprivredne površine, gradonačelnik Škvarić vidi potencijal i u tome, jer se na njima mogu uzgajati sorte i kulture koje će imati veću vrijednost po jedinici proizvodnje, a tu se prije svega misli na ekološku proizvodnju.

-Osim ekološke proizvodnje trebalo bi ulagati i u stakleničku proizvodnju, a osim ratarstva, poljoprivrednici se mogu baviti i stočarstvom, jer Grad Lepoglava nalazi se na brdsko-planinskom području koje je idealno za uzgoj stoke. Grad će im na tom putu pomoći kao i Varaždinska županija, a tu su i fondovi iz Europske unije – zaključio je gradonačelnik Škvarić.