Unaprjeđenje usluga za djecu

Grad Lepoglava je među prvim gradovima kojima je odobreno sufinanciranje projekta pod nazivom Unaprjeđenje usluga za djecu u dječjem vrtiću Lepoglava, navedeno je na konferenciji za medije održanoj danas u prostorijama vrtića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.120.338,80 Kn, a ukupni iznos EU sufinanciranja iznosi 100 % prihvatljivih troškova. Provedba projekta traje 20 mjeseci.

– Aktivnosti projekta odnose se na pružanje usluga produljenog radnog vremena vrtića gdje će se radno vrijeme produljiti za četiri sata dnevno, odnosno do 20h – dosadašnje radno vrijeme vrtića bilo je do 16h, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Lepoglava prof. Valentina Husnjak-Ribić.

Ciljevi projekta su uskladiti poslovni i obiteljski život obitelji s uzdržavanim članovima uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Lepoglave, odnosno unaprijediti usluge kroz produljeno radno vrijeme vrtića.

– Novi programi koje će Dječji vrtić Lepoglava u suradnji s Gradom Lepoglava razvijati su sljedeći: PATH-RASTEM – sveobuhvatni razvojno utemeljen kurikulum univerzalne prevencije kojim se promoviraju socijalno-emocionalne kompetencije, NTC radionice, programi iz likovnog izražavanja i radionice na temu Lepoglavske čipke te sportski programi u okviru Univerzalne sportske škole za djecu, istaknula je socijalna pedagoginja Danijela Škvarić.

– U odgojne skupine u poslijepodnevnom radu uključeno je 20-ak djece – u skupinu od 1-3 godine te u skupinu od 3 godine pa do polaska u školu, navela je odgojiteljica Mirjana Županić, voditeljica radionice na temu Lepoglavske čipke.

– Ponosan sam na ovaj projekt, koji je ostvaren u suradnji s Dječjim vrtićem Lepoglava, jer su djeca naša budućnost. Današnja konferencija je na neki način i simbolična s obzirom da je vrtić svečano otvoren i pušten u rad prije točno godinu dana. Iako je zgrada vrtića obnovljena, važno je bilo ponuditi i osigurati kvalitetan sadržaj za djecu te je upravo i to bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg je došlo do pokretanja projekta. Za potrebe projekta bit će zaposleno ukupno 8 djelatnika (odgojitelji, socijalni pedagog, medicinska sestra, spremačica, kuharica). Dječji vrtić Lepoglava ući će i u županijski program centara izvrsnosti, izjavio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.