Nastavlja se inicijativa za obnovu pavlinskog samostana u Lepoglavi

Osim što je riječ o neprocjenjivom kulturnom dobru, pavlinski samostan u Lepoglavi predstavlja veliki potencijal za razvoj Grada Lepoglave. U okviru nastojanja Grada da se inicira i potakne njegova potpuna obnova i revitalizacija, održan je sastanak na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić predstavnicima Varaždinske županije predstavio postojeće projekte obnove i revitalizacije pavlinskog samostana u Lepoglavi.

– Želimo podijeliti i razmijeniti ideje te pronaći mogućnosti da se jedno ovako kulturno-povijesno zdanje, koje je značajno ne samo za Grad Lepoglavu već i za Varaždinsku županiju i Hrvatsku, obnovi i stavi u funkciju razvoja ne samo lepoglavskog kraja već i šire zajednice. Dakako, želimo da u taj proces budu uključeni svi relevantni dionici – Varaždinska biskupija koja je vlasnik samostana i njime upravlja, Grad Lepoglava, Varaždinska županija i država Hrvatska – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da se ne smije dogoditi da ovako vrijedno nasljeđe ne bude sačuvano za buduće generacije.

S generacijama i s vremenskim razdobljem u kojem je samostan nastao i razvijao se, kao i s trenutnom situacijom vezanom za obnovu samostana, sudionike sastanka upoznao je župnik lepoglavske župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Nenad Piskač.