Obilježeno 15 godina rada Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije

Savez udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije obilježio je 15 godina postojanja. Prigodna svečanost održana je u lovačkom domu u Kameničkom Podgorju gdje je nazočne članove Saveza i okupljene goste, među kojima su bili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek, s dosadašnjim radom Saveza upoznao njegov predsjednik Tomo Rešetar.

Istaknuo je da Savez od 2008. godine, od kada postoji, djeluje na zaštiti interesnih ciljeva gospodarenja privatnim šumama na području Varaždinske županije koja ima 30% površine obrasle šumama od kojih je 75% u privatnom vlasništvu. Savez, dodao je Rešetar, vodi brigu o organiziranju šumovlasnika, kvalitetnijem gospodarenju šumama, očuvanju okoliša i prirode te ostvarivanju veće koristi za vlasnike šuma i društva u cjelini.

– Svjesni smo potencijala naših šuma kao i potrebe za odgovornim gospodarenjem. Da bi te potencijale uspješno koristili i što uspješnije i održivo gospodarili takvim bogatstvom, privatnim je šumovlasnicima potrebna potpora. Grad Lepoglava brojnim potporama podupire aktivnosti privatnih šumovlasnika, prvenstveno udruženih u domicilnu Udrugu privatnih šumovlasnika Kesten, članicu Saveza udruga privatnih šumovlasnika Varaždinske županije – poručio je, uz čestitke na obljetnici, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

 – Čestitam 15. obljetnicu Saveza. Hvala vam na svemu što poduzimate da sačuvate naše šume. Šume treba štiti i njegovati i njima na znanstveno dokazan način gospodariti – istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak primivši zahvalnicu koju je Savez, za dugogodišnju suradnju i potporu, dodijelio Varaždinskoj županiji.

Ovom je prigodom održan okrugli stol na temu »Očuvanje bioraznolikosti – novi izazovi pred gospodarenjem privatnim šumama u zaštićenim područjima«.