Održan 5. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje

U organizaciji Udruge branitelja Hrvatske Lepoglava i uz potporu Grada Lepoglave, u Lepoglavi je 25. lipnja održan 5. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave.

Memorijal za 12-oricu poginulih branitelja započeo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Lepoglavi nakon koje je u Parku hrvatskih branitelja odana počast poginulim braniteljima. Uz članove obitelji poginulih branitelja te predstavnike brojnih braniteljskih udruga, počast su poginulim braniteljima odali gradonačelnik Grada Lepoglave i izaslanik župana Varaždinske županije Marijan Škvarić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Ivan Turković te držani tajnik u Ministarstvu branitelja Zdravko Jakop.

– Nastavlja se hvalevrijedna tradicija čuvanja spomena na 12 hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za domovinu i koji su nas obavezali da svi živimo za ono za što su oni dali svoje živote, a to je naša domovina Hrvatska. – rekao je prigodom otvaranja memorijala državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Pohvale organizatorima za to što čuvaju spomen na poginule hrvatske branitelje uputio je izaslanik ministra branitelja Ivan Turković istaknuvši da je zadovoljstvo vidjeti da branitelji i dalje pokazuju ustrajnost i dosljednost koju su iskazivali kad je to bilo najpotrebnije.

– Zahvaljujem članovima Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava što ne dozvoljavaju da zaboravimo naše poginule branitelje. Oni i njihova žrtva ne smiju biti zaboravljeni. To bi značilo da su po drugi put umrli – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić sudionicima memorijala kojeg je ispred obitelji poginulih hrvatskih branitelja s područja Grada Lepoglave otvorio Marko Ledinščak.

Memorijal je okupio 12 ekipa koje su se natjecale u šest disciplina – beli, pikadu, visećoj kuglani, streljaštvu, bacanju kamena s ramena i povlačenju konopa. Ukupni pobjednik turnira je Udruga branitelja Hrvatske Lepoglava, druga je bila ekipa UDVDR-a Maruševec, a treća Udruge branitelja Hrvatske Pušća. No, kako su istaknuli organizatori, rezultati natjecanje u drugom su planu. Cilj održavanja turnira prvenstveno je sačuvati spomen ne poginule branitelje te organizirati druženje danas živih branitelja.