Održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave

Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 30. siječnja 2019. godine 12. sjednicu na čijem je Dnevnom redu bilo 10 točaka. 
Vijećnici su jednoglasno prihvatili Dnevni red koji je predložio predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić nakon čega je usvojen i zapisnik s prethodne sjednice. Prethodno je vijećnik Stjepan Črepinko uložio primjedbu na Zapisnik ističući da njegovo vijećničko pitanje u Zapisniku nije navedeno u cijelosti.
Nakon usvajanja Zapisnika uslijedila su pitanja vijećnika. 

Vijećnica Marija Ribić pitala je gradonačelnika Marijana Škvarića kada će biti raspisan gradski natječaj za potpore gospodarstvenicima te da li postoji mogućnost proširenja parkirališta kod stambenih zgrada u ulici Antuna Mihanovića.  Gradonačelnik Škvarić najavio je raspisivanje natječaja za gospodarstvenike početkom veljače. Što se tiče zahvata na proširenju parkirnog prostora u ulici Antuna Mihanovića građani ne smiju “na svoju ruku” izvoditi nikakve zahvate, poručio je gradonačelnik podsjetivši na problem imovinskopravnih odnosa odnosno činjenice da su brojene javne površine na području Grada u vlasništvu države.
– Ispred Grada sam ministru državne imovine podnio zahtjev da se zelene površine kao i navedeni parkirni prostor da u vlasništvo Grada Lepoglave. Dobivanje vlasništva nad tim prostorom omogućit će nam početak priprema i realizaciju kapitalnog projekta izgradnje gradske tržnice u čijem bi sklopu bila uređena i nova parkirna mjesta – poručio je gradonačelnik Škvarić.
Dokle se došlo s najavljenim projektom integriranog javnog prijevoza, pitao je vijećnik Milan Pavleković upozorivši pri tom da je čekaonica na željezničkom kolodvor u Lepoglavi u poslijepodnevnim satima zaključana. Vijećnik Pavleković zatražio je i da Grad Lepoglava uputi dopis Hrvatskim poštama i zatraži sastanak na kojem bi se raspravljalo o aktualnim problemima vezanima uz rad poštanskog ureda u Lepoglavi. Naime, istaknuo je vijećnik Pavleković, poštanskom uredu u Lepoglavi promijenjeno je radno vrijeme tako da on sada radi od 7 do 17 sati. Zbog toga, dodao je vijećnik Pavleković, građani koji rade do 16 sati ne mogu koristiti njegove usluge što će se odraziti na smanjenje prometa, a smanjen promet uvjetovat će daljnje racionalizacije.
Gradonačelnik Škvarić je odgovorio da je upoznat s time da je čekaonica na željezničkom kolodvoru u Lepoglavi u poslijepodnevnim satima zaključana. Naime, Hrvatske su željeznice ukinule popodnevnu smjenu što je rezultiralo zatvaranjem čekaonice, rekao je gradonačelnik najavivši da će o tom problemu i o problemima u javnom prijevozu općenito razgovarati s resornim ministrom prometa.
– Ne želimo da zbog problema s javnim prijevozom postanemo otok – poručio je gradonačelnik Škvarić.
Što se pak integriranog javnog prijevoza tiče, podsjetio je da se Grad Lepoglava među prvima uključio u taj projekt. 
– S Varaždinskom županijom kao nosiocem projekta dogovorili smo da će u rujnu prošle godine krenuti pilot projekt u koji će biti uključena upravo Lepoglava. No, projekt nije krenuo. Pojašnjenje zašto provođenje projekta nije krenulo dopisom smo tražili od Županije koja nam do danas nije dostavila nikakav odgovor – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.
Vezano za rad poštanskog ureda u Lepoglavi, gradonačelnik je podsjetio da su u Gradu boravili predstavnici Hrvatskih pošta s kojima se razgovaralo o aktualnoj problematici – o mogućnostima otvaranja poštanskog ureda u Višnjici i nezadovoljstvu koji građani iskazuju kad je u pitanju razina poštanskih usluga na gradskom području.
– Potrudit ćemo se da, koliko je u našoj mogućnosti, osiguramo zadržavanja jednakog standarda poštanskih usluga za sve naše građane – zaključio je Škvarić.
Kada će se krenuti s nastavkom rekonstrukcije niskonaponske mreže i širenjem javne rasvjete na gradskom području, pitao je vijećnik Stjepan Vresk.
– Dao sam nalog da se na gradskom području odmah krene s rekonstrukcijom postojeće javne rasvjete na gradskom području. Ovog je tjedna obavljen razgovor s izvođačem radova na postavljanju energetski učinkovite javne rasvjete u okviru programa za koji je natječaj raspisan još prošle godine. Ti će radovi krenuti u drugoj polovici veljače, a u okviru njih će biti postavljeno 103 energetski učinkovita rasvjetna tijela na području Žarovnice i Kameničkog Podgorja uz cestu prema Ravnoj gori. Također je u planu postavljanje takve rasvjete na području Višnjice, uz cestu prema Cvetlinu – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.
Vijećnik Zorislav Rodek pitao je u kojoj je fazi projekt izgradnje brze ceste od Varaždina preko Ivanca i Lepoglave do Svetog Križa Začretje. Drugo pitanje vijećnika Rodeka odnosilo se na problem zapuštenog zemljišta i njegova čišćenja. 
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić je rekao da je na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Hrvatskih cesta informiran da je idejni projekt te ceste završen te je objavljen natječaj za izradu glavnog projekta nakon čijeg bi se dovršetka krenulo s otkupom zemljišta. 
– Na moj upit kada bi ta cesta mogla biti u funkciji nitko nije znao dati odgovor. Znamo da izrada glavnog projekta takve razine traje dvije do tri godine, a otkup zemljišta i eventualna izvlaštenja
trajat će godinama kao i sam izgradnja ceste tako da će sve to trajati najmanje daljnjih deset godina – rekao je gradonačelnik.
Odgovarajući na drugo pitanje najavio je zabranu spaljivanja zapuštenog zemljišta. 
– Rješenje je stavljanje zemlje u poljoprivrednu funkciju ili malčiranje što će Grad Lepoglava subvencionirati – poručio je gradonačelnik Škvarić.
Vijećnik Siniša Štefičar u svom je pitanju skrenuo pozornost na problem s kojim se susreću pacijenti koji autobusom odlaze s fizikalne terapije u smjeru Ivanca. Naime, kako u blizini Doma zdravlja u Lepoglavi nema autobusnog ugibališta odnosno stanice koju bi koristili putnici koji putuju u smjeru Ivanca, pacijenti su primorani nakon terapije pješačiti do najbliže stanice što im 
predstavlja problem i ugrožava zdravlje. S toga je vijećnik Štefičar pitao da li postoji mogućnost da se u blizini Doma zdravlja, na glavnoj cesti, uredi autobusna stanica koju bi koristili putnici koji odlaze u smjeru Ivanca. Vijećnika Štefičara zanimalo je i što je s ovogodišnjim Fašnikom u Lepoglavi, s obzirom na to da do sada nije nigdje najavljen. Gradonačelnik Škvarić pohvalio je inicijativu vijećnika Štefičara te najavio da će razgovarati s predstavnicima Županijske uprave za ceste i policije o mogućnosti uređenja autobusne stanice na navedenom mjestu.
Gradonačelnik je potvrdio da će Fašnika u Lepoglavi biti i ove godine uz nešto izmjenjeniji koncept odnosno uz sudjelovanje većeg broja djece. 
U kojoj su fazi projekti izgradnje dječjeg vrtića i parkirališta kod crkve u Višnjici zanimalo je vijećnika Josipa Čeliga. Što se projekta izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici tiče, gradonačelnik Škvarić je odgovorio da se
pribavlja potrebna dokumentacija, što će biti završeno za 15-ak dana, nakon čega će se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova. Gradonačelnik je najavio i sastanak s mještanima Višnjice na kojem će biti predstavljen sam projekt. Što se parkirališta tiče, projekt ide dalje, poručio je gradonačelnik Škvarić te za kraj veljače najavio raspisivanje natječaja za nastavak radova.
Vijećnik Alen Mađer pitao je gradonačelnika da li ima informacije kada će se krenuti s uređenjem potoka u Patačićevoj ulici.
Gradonačelnik je izvijestio vijećnika Mađara da je uređenje tog potoka u ovogodišnjem planu Hrvatskih voda te da vjeruje da će, kad se stvore optimalni uvjeti, taj zahvat biti u ovoj godini i odrađen.
Kakva je sudbina “bačvice” u Sutinskoj pitao je vijećnik Stjepan Maček dodavši da od kad je Ivkom preuzeo tamošnje izvorište da je voda jednostavno nestala i više ne teče kroz tu bačvicu. Dodao je vijećnik Maček da ima saznanja da je Ivkom instalirao pumpu koja bi iz bazena tjerala vodu i napajala bačvicu.
– To je sada jedno ruglo, a voda čas ide, čas ne ide. Apeliram na gradonačelnika da on apelira na Ivkom da se to stavi u funkciju te da se taj prostor uredi – rekao je postavljajući pitanje vijećnik Maček.
Drugo pitanje odnosilo se na nogostup u Žarovnici. Vijećnik Maček je pitao zašto se stalo s radovima te da li se ide dalje s gradnjom. 
– Slažem se da prostor bačvice u Sutinskoj treba revitalizirati. Ivkom je intervenirao na tom području jer smo ga upozorili da voda iz bačvice ne ide. I nakon njihovih intervencija ponovno smo ih, kada voda ponovno nije tekla, zvali da riješe problem. Uz to, uz bačvicu smo stavili i dodatnu klupu i uredili okoliš, a planiramo i postavljanje informativne table. Želimo zajedno s Turističkom zajednicom taj prostor revitalizirati – odgovorio je gradonačelnik Škvarić. Odgovarajući na drugo pitanje gradonačelnik Škvarić je poručio da će se nogostup izgraditi te da su krajem godine započeti radovi obustavljeni zbog nepovoljnih vremenskih prilika.
– S odlaskom povoljnijih vremenskih prilika radovi će biti nastavljeni – poručio je gradonačelnik.
– Ministarstvo poljoprivrede daje oko milijardu kuna za izgradnju dječjih vrtića i vatrogasnih domova u ruralnim sredinama. Zanima me zašto mi ne koristimo ta sredstva za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi i dječjeg vrtića u Višnjici – pitao je vijećnik Ignac Lončar.
Vijećnik Lončar je i predložio da se poveća iznos božićnice i uskrsnice za umirovljenike sa sadašnjih 100 na 180 kuna te da se one isplaćuju umirovljenicima koji imaju mirovinu manju od 1800 kuna.
– Ministarstvo poljoprivrede je nosioc natječaja iz mjere 7.4.1. iz koje smo mi dobili novce za uređenje dječjeg vrtića u Lepoglavi. To je resor Ministarstva poljoprivrede premda se natječaj provodi preko Agencije za plaćanja. S obzirom na to da smo dobili novce za jedna vrtić ne možemo se javiti na istu mjeru dva puta – odgovorio je gradonačelnik Škvarić. 
Za prijedlog povećanja božićnica i uskrsnica gradonačelnik je rekao da je realan i da će se njemu voditi računa. Vijećnik Boris Šinko pitao je gradonačelnika zašto u zadnjem broju Gradskog lista nisu bila objavljena pitanja oporbenog nezavisnog gradskog vijećnika iz kluba HSS-a, a koja su na aktualnom satu Gradskog vijeća bila upućena gradonačelniku. Ž
– Od četiri pitanja s dvije sjednice izbrisana su tri pitanja, a četvrto je frizirano. Pitam gradonačelnika kako je moguće da se u vrijeme slobode medija na takav način uskraćuje informacija našim sugrađanima. To nije prvi put. Legalno postavljena pitanja vijećnika ma kako banalna i jednostavna te možda ponekad neugodna za gradsku vlast bila, morala bi se po svim demokratskim parametrima objaviti u Gradskom listu. To su pitanja naših sugrađana kojima smo produžena ruka ili bi to trebali biti. Na takav način se uveliko utječe na legalan proces demokracije.Većinom se to događa oporbenim zastupnicima – konstatirao je vijećnik Šinko koji je postavio još jedno pitanje vezano za otpad.
– Kad mislite vratiti kontejnere koje ste uzeli ispred IGM-a, a za koje ste, ako se ne varam, obećali da će te ih vratiti kada prođe projekt “Kam se koje smeće meće”. Jedan ciklus je prošao. Vidim letci su podijeljeni. U tom pojasu od tri kilometra nema niti jednog kontejnera, nema niti jednog koša za smeće. Vezano uz smeće, počele su stizati uplatnice za zgrade od šest stanova. Svjedok sam. Uplatnice su na 149 i 137 kuna mjesečno. To je stvarno puno za ljude koji su odlučili ići na kontejnere. Trebalo bi se na bilo koji način djelovati, da li nekom tematskom sjednicom, da li opet s Ivkomom jer koliko se sjećam gospodin Kramarić i predstavnici Ivkom rekli su da to nije završena priča, da još postoji mogućnost nekakvih dogovora. U isto vrijeme u centru Lepoglave vidim, iza garaže, 11 kontejnera. Kako je to moguće – rekao je vijećnik Šinko.
– Vašu izjavu da se želi nekome nešto uskratiti i sakriti od građana demantira nazočnost medija na sjednici. Da se nešto skriva oni ne bi bili tu. Oni si neovisni i nitko im ne može naložiti što i kako će pisati. Oni imaju pravo procijeniti što je od interesa javnosti i naglasiti određene stvari u svojim izvješćima. U to se ja nisam miješao. Pored toga, sjednica se snima te ako želite kompletnu snimku možemo staviti na gradsku web stranicu tako da svatko tko želi može čuti što je tko rekao i izjavio. Mi već sada ovdje razgovaramo više od sat vremena i da se doslovce napiše sve izgovoreno Gradski list bi izgledao kao Narodne novine – odgovorio je gradonačelnik Škvarić dodajući da je Grad Lepoglava prema nezavisnim istraživanjima među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj.
– Mene sigurno ne možete optuživati da sam naložio da se uskrati neki stav ili informacija. S druge strane, i vi imate mogućnosti koristiti medije, primjerice putem priopćenja – dodao je gradonačelnik Škvarić odgovarajući na prvo pitanje vijećnika Šinka. Vezano za uklonjene kontejnere, gradonačelnik Škvarić je istaknuo da nije rekao da će odmah vratiti kontejnere za smeće već da će ih možda vratiti kad završi navedeni projekt i kad se procijeni da su građani prihvatili sustav razvrstavanja otpada.
– Tamo su građani bacali svašta i nagrđivali taj prostor. Sad taj prostor izgleda uredno. Inače, ti su kontejneri samo pripomoć jer svaki naš građani može smeće odvajati na kućnom pragu i nema potrebe bacati ga u kontejnere. Dakle, ako u krugu od tri kilometara nema kontejnera to ne stvara nikakav problem jer građani imaju gdje odvajati otpad. Da nismo osigurali da smeće mogu odvajati na kućnom pragu onda bismo govorili da kontejneri nedostaju – dodao je gradonačelnik. Što se navedenih računa tiče, gradonačelnik je rekao da se stanari u zgradama moraju sami odlučiti kako će odvajati smeće.
– Da to nije gotova stvar rekao sam ja, a ne Kramarić. Rekao sam da ćemo svaki mjesec kontrolirati Ivkom što i kako radi te da ćemo na temelju toga predlagati određena rješenja – odgovrio je gradonačelnik.
Dva je pitanja gradonačelniku Škvariću uputio i vijećnik Željko Šoštarić. Vezano za medijsku najavu preuzimanja manjih vodovodnih sustava, pa tako i lokalnih vodovoda na području Grada Lepoglave, te manjih tvrtki koje se bave vodoopskrbom od strane većih, vijećnik Šoštarić je pitao što se može očekivati da će po tom pitanju poduzeti Grad Lepoglava i gradonačelnik.
– Da li od vas i Grada možemo očekivati pomoć da ovi vodovodi ostanu u sadašnjem ili bar sličnom stanju u kakvom su bili do sada pa da pijemo vodu iz naših lokalnih vodovoda – pitao je vijećnik Šoštarić.
Drugo pitanje vijećnika Šoštarića bilo je vezano uz poduzetničku zonu. 
– Neki sam dan išao u poslovnu zonu i vidim da je dolje opet navožene smeće, a da je prije navoženo poravnato. Pitam vas tko je, čiji bager, izravnao prije navoženo smeće i tko ga je platio te zašto se to smeće ponovno navaža na te parcele. Molim da se ispita i poduzmu određene mjere i koraci da se ispita bijela prašina koje se dolje nalazi – pitao je vijećnik Šoštarić. 
– Zakon o vodama je u pravnoj proceduri. Trenutno je u fazi javnog savjetovanja te vi kao vijećnik i građanin imate pravo na javnom savjetovanju uputiti primjedbe te dati prijedloge i rješenja. Pričekajmo u kojem će obliku zakon biti donijet. Iskusan sam da ne istrčavam pred rudo temeljem rekla-kazala informacija. Kao gradonačelnik ću preko Udruge gradova nastojati mijenjati određene stavke tog zakona. No, moramo poštivati procedure, bili mi zadovoljni ili ne, propisane zakonom. Moje je da štitim interese građana u okviru zakona – odgovorio je na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić.
– Ne nakon vašeg prijašnjeg upita nego već i ranije dao sam nalog da se na dijelu poslovne zone gdje je bačeno smeće postavi video nadzor zahvaljujući kojem smo detektirali počinitelja. Njime se sada bavi Inspekcija za zaštitu okoliša. Dok se slučaj i procedura ne završi to bačeno smeće mora biti tamo budući da se radi o dokaznom materijalu. Neću ništa prejudicirati jer se proces još uvijek vodi. Ne možete od gradskih službenika tražiti da znaju tko je i gdje šta bacio na području grada – odgovorio je na drugo pitanje gradonačelnik dodavši da je prije postavljanja kamera Grad Lepoglava izvršio sanaciju tog prostora, nakon čega je na tom mjestu otpad ponovno bačen.
Vijećnik Stjepan Črepinko, koji je u međuvremenu dobio opomenu predsjednika Gradskog vijeća zbog kontinuiranog komentiranja odgovora gradonačelnika, pitanja je gradonačelniku postavio ispred kluba HSS-a.
– Prvo pitanje odnosi se na moje pitanje s prošle sjednice, a ono se odnosi na zapošljavanje Damjana Županića. Sad ću pitati to jer mi je gradonačelnik odgovorio da su to dvije različite stvari, što se tiče zapošljavanja u TKIC-u i zapošljavanja u Gradskoj knjižnici. On je odgovorio da je TKIC trgovačko društvo na koje se primjenjuju odredbe zakona o trgovački društvima. Molim gradonačelnika da mi se izvadi članak koji se odnosi na to imenovanje. Plus toga, tražimo da nam se po hitnom postupku dostavi Statut TKIC-a jer smatramo da je u pitanju zlouporaba položaja – rekao je postavljajući pitanje vijećnik Črepinko. 
Drugo pitanje odnosilo se na odvoz otpada. 
– Ivkom nam u travnju priprema novo poskupljenje. Ja do sada nisam stavio još niti jednu kantu, a vidim da 50% mojih sumještana ne stavlja kante jer nemaju otpad. I sad Ivkom pokušava nametnuti novi odvoz smeća. Što će Grad poduzeti po tom pitanju – pitao je vijećnik Črepinko. Odgovarajući na prvo pitanje gradonačelnik je istaknuo da će biti dostavljeni svi odgovori u skladu sa zakonom.
– Mi u Gradu nemamo informacije o poskupljenju odvoza otpada, a što bi kao suvlasnici Ivkom trebali znati – odgovorio je na drugo pitanje gradonačelnik Škvarić čime je zaključena druga točka Dnevnog reda.
U nastavku sjednice prihvaćene su odluke o komunalnom doprinosu, zatim komunalnoj naknadi te o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.
Vrijednosti komunalnog doprinosa i komunalne naknade, koje je Gradsko vijeće na sjednici prihvatilo, ostale su iste u odnosu na prijašnje.
– Vrijednosti iznosa komunalnog doprinosa i komunalne naknade Grad Lepoglava nije mijenjao već više od 15 godina. Što se tiče same komunalne naknade mogu reći da je njena ekonomska vrijednost, što znači 0,20 kuna po metru kvadratnom, daleko najmanja od svih gradova u Varaždinskoj županiji. Kroz komunalnu naknadu gledamo interese građana i gospodarstvenika koje ne želimo opterećivati već poticati. Kad je o komunalnom doprinosu riječ istaknuo bih da smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa za sve investicije koje se rade u okviru POS-a budući da planiramo izgradnju stanova u centru Lepoglave. Komunalnog doprinosa oslobađamo i sve mlade obitelji koje žele izgraditi prvu nekretninu na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.
Vijeće je prihvatilo i Odluku kojom je utvrđena visina paušalnog poreza od 150 kuna po krevetu u svim naseljima Grada Lepoglave u kojima se nalazi soba, apartman i kuća za odmor odnosno kamp i objekt za robinzonski smještaj. 
Na kraju sjednice vijećnik Željko Šoštarić je zatražio da se, s obzirom na broj oboljelih od zloćudnih bolesti na gradskom području, potakne rasprava o štetnosti kamenoloma u Očuri te asfaltne baze u Lepoglavi.
Vijećnik Zorislav Rodek je pak upozorio na učestalost kršenja Poslovnika o radu Gradskog vijeća tražeti da se Poslovnik ubuduće striktno primjenjuje.