Održana 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave

Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 4. lipnja 22. sjednicu. Sjednica je zbog važećih mjera zaštite od koronavirusa održana u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi u kojoj su uvjeti dozvoljavali držanje propisane distance među okupljenima.
Nakon prihvaćanja predloženog dnevnog reda i zapisnika s prethodne sjednice vijećnici su dobili prigodu postavljati pitanja. Prvi je pitanje gradonačelniku Marijanu Škvariću postavio vijećnik Zorislav Rodek. Zanimalo ga je da li Grad Lepoglava, kao što je donošenjem niza mjera pomogao gospodarstvenicama, planira pomoći i ostalima pogođenima u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa.
Gradonačelnik Škvarić potvrdno je odgovorio na njegovo pitanje istaknuvši da Grad Lepoglava već niz godina pomaže ostalim skupinama i građanima koji trpe posljedice različitih kriznih situacija. Podsjetio je da je Grad Lepoglava samo u prošloj godini pomogao vinogradarima u borbi protiv američkog cvrčka, lovcima i poljoprivrednicima u sprječavanju šteta od divljač te pčelarima osiguranjem šećera za dohranu pčela.

Vijećnik Milan Pavleković pitao je gradonačelnika što je dogovoreno, vezano za izgradnju POS stanova u Lepoglavi, tijekom nedavnog posjeta Lepoglavi ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara i direktora APN-a Dragana Hristova.
Gradonačelnik Škvarić u odgovoru je istaknuo da je gradnja stanova za mlade obitelji još jedna u nizu demografskih mjera Grada Lepoglave te da je dolazak ministra Štromara i direktora APN-a Hristova iskorišten za iskaz interesa za izgradnju POS stanova u Lepoglavi.
– Interes za POS stanove iskazalo je nešto manje od 20 obitelji i s tim smo upoznali direktora APN koji je dao obećanje da će APN pokrenuti proceduru za realizaciju tog projekta. Pokazali smo parcelu na kojoj planiramo izgradnju POS stanova. APN će za početak pokrenuti proceduru da mu se dodijeli navedeno zemljište koje je u državnom vlasništvu. Nadam se da će ta procedura i sve one koje slijede biti uspješno provedene od strane APN-a – odgovorio je gradonačelnik Škvarić dodajući da je ovom prigodom ministar Štromar najavio skoro otvaranje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

U kojoj je fazi gradskim programom planirano uređenje dionica triju nerazvrstanih cesta na području Kameničkog Podgorja i Višnjice zanimalo je vijećnika Stjepana Vreska.
– Raspisan je natječaj za izvođenje radova i ovih smo dana odabrali najpovoljnijeg izvođača. Slijedi rok u kojem se mogu podnijeti žalbe na provedeni natječaj i ako on prođe bez da se itko žali, krećemo s radovima, nadam se početkom srpnja – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Na problem velike količine smeća koji se u centru Lepoglavi ostavlja oko punih kontejnera koji se prazne tek svaka dva tjedna, upozorio je vijećnik Ignac Lončar pitajući kako će se taj problem riješiti.
U odgovoru koji mu je dao gradonačelnik navodi se da je Grad Lepoglava upoznat s navedenim problemom za koji u velikom broju slučajeva nisu krivi stanari zgrada već oni koji sa strane dovoze svoj otpad i odlažu ga u navedene kontejnere, a kad u njima nema mjesta i okolo samih kontejnera. Gradonačelnik je izvijestio nazočne da je u okviru projekta koji je Grad Lepoglava prijavio na natječaj Ministarstva zaštite okoliša dobiven značajan broj novih kontejnera za selektirani otpad koji će biti raspoređeni na cijelom gradskom području. Osigurano će biti i 2000 kanti za otpad namijenjenih za odlaganje papira i plastike u domaćinstvima. Sve to, istaknuo je gradonačelnik, osigurat će kvalitetnije odlaganje i selektiranje otpada.

Vijećnik Siniša Štefičar postavio je dva pitanja. Istaknuvši nezadovoljstvo mještana Vulišinca gornjeg odnosom prema njima, osvrnuo se na neodržavanje okoliša uz županijsku cestu koja prolazi navedenim naseljem.
– Trava se ne kosi i postaje opasna za sve sudionike u prometu. Kad se mještani potuže gradskim službama upućuje ih se na ŽUC u čijoj je ingerenciji navedena cesta. No, nije samo ta cesta problem već i lokalna cesta koja iz navedenog naselja vodi prema groblju. I ona je zarasla u travu i grmlje na što bi gradske komunalne službe trebale reagirati – konstatirao je vijećnik Štefičar dodavši da na spojnoj cesti između groblja i naselja Vulišinec nema niti jedna lampa javne rasvjete. Pitao je zašto je tome tako.
Drugo pitanje vijećnika Štefičara odnosilo se na projekt Tehnološkog centra drvne industrije. Pitao je da li su istinite informacija da je Vlada taj projekt odbacila.
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić je istaknuo da Grad ima određene probleme sa Županijskom upravom za ceste.
– Kontaktiramo ŽUC po pitanju navedenih problema, ali ne dobivamo odgovore. Oni imaju svoj program održavanja, a Grad svoj. Mi počinjemo s košnjom i održavanjem idući tjedan. Nadam se da će i ŽUC krenuti sa svojim dijelom posla. Problem je u ovom slučaju i to što ljudi ne održavaju svoje parcele. Grad ih na to upozorava, pišemo im opomene i kazne – odgovorio je gradonačelnik dodajući da se, kad je javna rasvjeta u pitanju, ona prvo postavlja u urbanim dijelovima grada i tamo gdje ima kuća, no da će se nastojati riješiti javna rasvjeta i navedenom potezu od groblja do naselja Vulišinec. Dodao je da to ovisi i stanju niskonaponske mreže na tom području.
– Dobili smo odluku da je Ministarstvo gospodarstva natječaj CEKOM-a smanjilo na najmanju mjeru. Od 12 projekata koji su ušli u uži krug, Ministarstvo je odlučilo podržati one manje, tek par njih u koje su uključeni privatni investitori. Imali smo dobru ideju i namjeru, ali je Ministarstvo gospodarstva odustalo od tog projekta – odgovorio je na drugo pitanje gradonačelnik Škvarić.

S obzirom na najavu da će se za udruge u kulturi prostor za djelovanje nastojati osigurati u okviru pastoralnog centra u kojem je trenutno smješten Dječji vrtić Lepoglava, a što je gradonačelnik poručio na Skupštini KUD-a Lepoglavski pušlek, vijećnicu Ružicu Kučar zanimalo je da li se odustalo od projekta doma za starije i nemoćne osobe za koji se planiralo da bude smješten u navedenom objektu. Pitala je i da li je Grad Lepoglava zakupio navedeni objekt i po kojoj cijeni.
– Grad Lepoglavca je s Centrom za socijalnu skrb iz Ivanca pokrenuo projekt Centra za cjelodnevni boravak starijih i nemoćnih osoba, koji bi bio smješten u navedenom objektu, te ga prijavio na natječaj. Rezultati tog natječaja nisu poznati. Raspisan je još jedan sličan natječaj na koji planiramo prijaviti ovaj projekt. Trenutno pregovaramo s Centrom za socijalnu skrb da on bude nositelj tog projekta. Na žalost, rezultati tih natječaja čekaju se dugo, a s druge strane udrugama je potreban prostor. Planiramo im privremeno dat taj prostor dok ne stignu rezultati natječaja kad ćemo znati na čemu smo. Naime, prostor pastoralnog centra dobili smo na korištenje na razdoblju od dvije godine. Ne plaćamo korištenje već smo investirali u njegovo uređenje kako bi se mogao koristiti. Uskoro ću razgovarati s biskupom o mogućnostima korištenja pastoralnog centra i nakon što istekne ovo dvogodišnje razdoblje – odgovorio je gradonačelnik.

– Što ste poduzeli za spas radnih mjesta? – pitao je gradonačelnika vijećnik Stjepan Črepinko dodavši da se gradska sredstva daju samo onima koji “isisavaju” proračun dok s druge strane poduzetnička zona propada o čemu svjedoči 100-tinjak radnika koji su u njoj ostali bez posla.
Vijećnik Črepinko prozvao je gradonačelnika da je zajedno s TKIC-om potrošio pola milijuna kuna za projekt Tehnološkog centra drvne industrije za što bi, rekao je, trebao odgovarati.
– Moramo zahvaliti Vladi RH koja je pomogla gospodarstvenicima. Grad Lepoglava ne zapošljava već gospodarstvenici koji moraju pronaći rješenja. Mi smo ih oslobodili komunalne naknade i aktivirali druge mjere – odgovorio je gradonačelnik na prvo pitanje dodajući da očekuje da će gospodarstvenici doći u Grad sa svojim prijedlozima. Dodao je da Grad nema sredstva da im pomogne u tolikoj mjeri kao što to čini Vlada.
Odgovarajući na drugo pitanje gradonačelnik je rekao da nitko ne može garantirati da će projekti koji se pripremaju proći te da unatoč odbacivanju od strane Ministarstva gospodarstva projekt Tehnološkog centra drvne industrije ide dalje i bit će kandidiran na druge natječaje kad se za to ukaže prigoda.
Vijećnik Črepinko izrazio je nezadovoljstvo odgovorom gradonačelnika.

Vijećnik Boris Šinko ponovno je upozorio na slab tv signal koji dijelu građana ne omogućava praćenje programa Hrvatske televizije što je posebno problematično bilo u vrijeme pandemije kad su učenici putem programa Hrvatske televizije pratili Školsku televiziju odnosno nastavu.
– Što ste po tom pitanju poduzeli i da li ste o tome obavijestili odgovorne u Županiji i Ministarstvu obrazovanja – pitao je vijećnik Šinko dodajući da je navedeni projekt najavljen i za jesen što će značiti da će dio djece u Lepoglavi opet imati problema pratiti Školsku televiziju.
Drugo pitanje vijećnika Šinka odnosilo se na neugodne mirise smole i katrana koji se šire iz asfaltne baze.
– Zašto je inspektor koji je vršio mjerenja u bazi vraćen u zonu i upućen da mjerenje napravi kod tvrtke Auguštanec – pitao je vijećnik Šinko.
U odgovoru na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić je poručio da kvaliteta televizijskog signala nije u ingerenciji Grada Lepoglave te da su o tom problemu nadležne trebali obavijestiti profesori i ravnatelj.
– Već prije slali smo dopise u kojima smo tražili da se nađe rješenje za problem slabog signala. Odgovarali su nam da je to pitanje ekonomske isplativosti. Rečeno nam je da bi trebalo postaviti još jedan odašiljač, a što ne želimo – odgovorio je gradonačelnik dodavši da je televiziju moguće pratiti i preko drugih platformi.
Odgovarajući na drugo pitanje gradonačelnik je istaknuo da Grad nije taj koji je odredio gdje će se mjerenje napraviti. Najavio je i razgovor s direktorom tvrtke Colas s kojim će razgovarati o navedenoj problematici.
Nezadovoljan odgovorima vijećnik Šinko poručio je da svi građani ne mogu financirati praćenje tv programa pomoću drugih platformi i da je, vezano za drugo pitanje, inspektor istaknuo da mu je uputa za mjerenje na drugoj lokaciji dana u Gradu.

Zatraživši prethodno da mu se pismenim putem dostave točna financijska izvješća vezana za pojedine gradske troškove, vijećnik Željko Šoštarić pitao je gdje su zapeli projekti Tehnološki centar drvne industrije, Centar za posjetitelje, Centar bioraznolikosti te u koji je fazi projekt gradske tržnice. Zanimalo ga je koliko je u posljednjih 10 godina iz gradskog proračuna utrošeno za projekt Tehnološkog centra drvne industrije.
Gradonačelnik Škvarić u svom je odgovoru istaknuo da su prošle godine realizirano čak 22 projekta, a da je projekt Centar za posjetitelje u fazi dobivanja građevinske dozvole i čekanja otvaranja natječaja za njegovu prijavu, zatim da se od projekta Centar bioraznolikosti odustalo dok se ne nađe mogućnost za njegovu prijavu na neki od natječaja dok je tržnica u fazi projektiranja te da su u proračunu osigurana sredstva za realizaciju tog projekta. Dodao je da treba biti svjestan da će na proračun utjecati kriza izazvana koronavirusom, a što će utjecati i na realizaciju projekata.

Vijećnik Alen Mađar pitao je koji su rokovi za završetak projekta uređenja travnatog igrališta na SRC-u Lepoglava te da li je u planu i uređenje atletske staze. Zanimalo ga je i da li je u planu uređenje pružnog prijelaza prema SRC-u Lepoglava.
– Projekt uređenja travnatog igrališta je pri kraju i uskoro će biti obavljen tehnički pregled. Što se atletske staze tiče u planu je njeno uređenje. Taj zahvat planiramo kandidirati prema Hrvatskom olimpijskom odboru – odgovorio je na prvo pitanje gradonačelnik Škvarić.
U odgovoru na drugo pitanje istaknuo je da se krenulo u uređenje navedenog pružnog prijelaza i da su Hrvatske željeznice zatražile da im se ustupi čestica potrebna za izgradnju sigurnog cestovnog prijelaza.

Nakon “aktualnog sata” uslijedilo je dio sjednice na kojoj se raspravljalo o izvješćima o radu Savjeta mladih Grada Lepoglave, Gradske knjižnice Ivana Belostenca, Turističke zajednice Grada Lepoglave,Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave te Turističko kulturno informativnog centra.
Izvješće Savjeta mladih prihvaćeno je jednoglasno i bez rasprave. Jednoglasno je, uz kratku raspravu u kojoj su se mogle čuti pohvale radu Gradske knjižnice, prihvaćeno i izvješće o radu Gradske knjižnice Ivana Belostenca.  Također jednoglasno prihvaćeno je i izvješće o radu Turističke zajednice Grada Lepoglave. U raspravi koja je prethodila glasanju vijećnik Stjepan Črepinko, nazvao je Turističku zajednicu gubitašem istaknuvši da su ulaganja u turizam velika, a da zarade od turizma nema. Izrazio je sumnju u prikazan broj noćenja i bojazan da će čipka u Lepoglavu privući veliki broj posjetitelja.
Direktorica ureda Turističke zajednice Ljubica Dubovečak odgovorila je da Turistička zajednica nije u minusima, a da ostvarena noćenja na području Grada Lepoglave ne evidentiran Turistička zajednica već da se ona evidentiraju putem sustava eVisitor. Dodala je i da je Lepoglava postala poznata po čipki, a ne samo po zatvoru.
Vijećnik Željko Šoštarić je u raspravi rekao da osim promocije, Grad ima malu financijsku korist od Turističke zajednice. Dodao je da Turistička zajednica mora postojati, ali da ju je potrebno urediti. 

Uz brojne pohvale vatrogascima, posebice za učinjeno u vrijeme pandemije koronavirusa, vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješće o radu Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave. Prethodno je samo vijećnik Tonko Županić zatražio da se uz izvješće o radu priloži i financijsko izvješće.

Najdulja rasprava, prožeta povišenim tonovima pa čak i opomenama koju je od predsjednika Gradskog vijeća Roberta Dukarića tijekom rasprave dobio vijećnik Stjepan Črepinko, bila je ona vezana za Izvještaj o radu Turističko kulturno informativnog centra.
Vijećnik Stjepan Črepinko na početku je rasprave iznio svoje stajalište da se u TKIC ulaže previše sredstava i da je to bacanje novaca u vjetar.
Vijećnika Sinišu Štefičara zanimalo je po kojem je ključu nekim djelatnicima TKIC-a u 2019. godini povišena plaća na što mu je direktor TKIC-a Damjan Županić pojasnio je da riječ o kriterijima bodovanja.
– Cilj je mi je zadržati kvalitetne ljude. Trenutno ih imamo i da bi ih zadržali moramo im dati plaću – dodo je Županić.
Vijećnika Črepinka zanimalo je tko radi bodovanje izrazivši sumnju u sposobnost direktora da on provodi ta bodovanja. Direktor TKIC-a Županić nije mu odgovorio već mu je poručio da je izgubio mogućnost postavljanja pitanja.
Vijećnik Štefičar je potom istaknuo da bi volio da se podvuče crta i da se zbroji koliko je u nekom vremenskom periodu, a što zanima Gradsko vijeće i brojne građane, Grad Lepoglava uložio sredstava u TKIC, a kolika je ostvarena korist.
– Pretprošle smo godine za Grad dobili 25 milijuna kuna od kojih je Gradu direktno otišlo 12 milijuna kuna. Ove godine riječ je o devet milijuna kuna od kojih je Gradu otišlo šest milijuna – odgovorio je Županić.
Vijećnik Željka Šoštarić zanimalo je koji su investitori koje je TKIC, a što mu je u opisu poslova koje obavlja, privukao u poduzetničku zonu.
Direktor Županić naveo je investitora Željka Šoštareka, zatim investiciju u automatsku praonicu automobila te je dodao da je u pripremi još jedna investicija.
– Svi oni bili su u neposrednom kontaktu s TKIC-om ili Gradom – odgovorio je Županić.
Vijećnik Šoštarić pitao je direktora TKIC koju stručnu spremu ima, tko ga je zaposlio i na kojem natječaju te kolika je njegova bruto plaća i bruto plaća svakog pojedinog zaposlenika.
Županić mu je odgovorio da ima višu stručnu spremu, a da ga je na mjesto direktora imenovala Uprava TKIC-a bez natječaja koji nije potrebno provesti što je potvrdio i inspektor rada. Informacije o plaći nije dao pozvavši se na Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).
U raspravu se uključio i vijećnik Boris Šinko koji je iznio vlastito stajalište da TKIC živi od donacija Grada te da nije samoodrživ i da sve rashode financira Grad. Dodao je da su i neki od zaposlenika TKIC-a zaposleni po stranačkoj liniji.
Direktor Županić mu je replicirao rekavši da je TKIC samoodrživ i da na godišnjoj razini uprihoduje 2.5 milijuna kuna iz kojih se financira.
U raspravu se uključio i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je, između ostalog, istaknuo da sve inspekcije koje su bile u TKIC-u nisu pronašle nikakve nepravilnosti. Prozvao je oporbene vijećnike da rade predstavu koja ne vodi ničemu.
Vijećnik Siniša Štefičar u nastavku je rasprave pozvao da se bez obzira na GDPR javnosti da informacija o plaćama.
– TKIC je korisnik javnog novca i građane zanima zašto ne mogu dobiti informaciju o plaćama zaposlenih – pitao je vijećnik Štefičar.
Replicirao mu je gradonačelnik Škvarić rekavši da TKIC nije korisnik javnog novca već da TKIC djeluje na tržišnim osnovama te da kao d.o.o. ne smije javnosti davati informacije o plaćama zaposlenih.
Raspravu je zaključio vijećnik Šoštarić konstatacijom da Gradsko vijeće nema uvid u to što radi TKIC.
Uslijedilo je glasanje. Devet vijećnika HNS-a, HDZ-a i Stranke umirovljenika podržali su podneseno izvješće, troje vijećnika iz redova HSS-a i nezavisni Boris Šinko bili su protiv dok je dvoje vijećnika SDP-a bilo suzdržano.

Sjednica je nastavljena raspravom o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Lepoglave za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019.. Izvješće koje ukratko predstavio gradonačelnik Škvarić. Naglasio je da su u 2019. godini ostvareni prihodi bili za 6.96% veći od planiranih, dok su rashodi bili na razini od 91.08 % planiranih rashoda.
Izvješće je prihvaćeno s 11 glasova. Protiv su bili vijećnici iz redova HSS-a i nezavisni Boris Šinko.
Većinom glasova prihvaćena su izvješća o izvršenju Programa javnih potreba u 2019. godini.
Istim je omjerom glasova prihvaćeno i Izvješće o radu gradonačelnika u protekloj godini.

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja te korištenja postrojenja za sortiranje. Riječ je o postrojenju koje će se graditi u Varaždinu. Nositelj projekta bit će Grad Varaždina, a Grad Lepoglava, zajedno s ostalim jedincima lokalne samouprave s područja Varaždinske županije bit će partneri budući da pojedinačno nemaju kapaciteta izgraditi navedeno postrojenje za sortiranje.

Sjednica je, nakon nešto više od tri sata trajanja, završila izvješćem o radu Stožera civilne zaštite Grada Lepoglave koje je podnio njegov načelnik Hrvoje Kovač. Tom su prilikom vijećnici izrazili zadovoljstvo radom Stožera.