Održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave – Vijećnici prihvatili izmijenjenu odluke o prikupljanju otpada

Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 9. sjednicu na čijem je Dnevnom redu bilo 13 točaka. Sjednica je započela “aktualnim satom” odnosno pitanjima i prijedlozima vijećnika na koja je odgovore davao gradonačelnik Marijan Škvarić.

Prijedlozi i pitanja vijećnika

Vijećnik Milan Pavleković pitao je da li je moguće da hitna medicinska služba pojača timove u Ivancu i da se tako omogući njen pravovremen dolazak do građana kojima je pomoć potrebna. Pitao je to referirajući se na slučaj od prije nekoliko dana kada je u centru Lepoglave pozlilo jednom građaninu, a hitna je pomoć do njega stigla tek nakon 40 minuta. Također, vijećnik Pavleković pitao je u kojoj je fazi projekt produženog boravka u školama.

Gradonačelnik Marijan Škvarić odgovarajući na prvo pitanje vezano za hitnu medicinsku službu istaknuo je činjenicu da je područje Grada Lepoglave geografski drukčija od ostalih jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije te je stoga potrebno da hitna medicinska služba bude stacionirana što je moguće bliže Gradu Lepoglavi. S toga će Grad Lepoglava, rekao je gradonačelnik, tražiti informacije o tome, s posebnim naglaskom na područje Grada Lepoglave, koje prosječno vrijeme intervencije hitne medicinske službe te na temelju dobivenih informacija raspravljati s nadležnima. Najavio je gradonačelnik namjeru Grada da se na cijelom gradskom području postavi što više defibrilatora koji bi se mogli koristiti, čekajući dolazak hitne medicinske službe, za reanimaciju građana prilikom zastoja rada srca.

Odgovarajući na pitanje o produženom boravku u školi gradonačelnik Škvarić najavio je da će se s projektom krenuti, ali da će zbog Varaždinske županije, koja je kasno donijela odluku o tom projektu, on kasniti. Projekt će se, za sad, što se Grada Lepoglave tiče, provoditi samo u OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave u kojoj je iskazan interes koji zadovoljava minimalne kriterije za njegovo provođenje.
Županija je tek u srpnju ove godine donijela odluku o pokretanju projekta produženog boravka u školi. Trebalo je to učiniti puno ranije kako bi se do početka školske godine odradile sve potrebne procedure za početak provođenja projekta. Naime, nakon županijske odluke potrebno je dobiti suglasnost resornog ministarstva nakon čega škole moraju provesti natječaj za prijem u radni odnos učitelja koji će provoditi program. To sve zahtijeva određeno vrijeme. Pored toga, Županija koja je osnivač osnovnih škola donijela je uvjete koji nisu nimalo povoljni za gradove i općine. Naime, Županija će po svakom djetetu osiguravati 100 kuna mjesečno, roditelji će za njegovu prehranu izdvajati 350 kuna mjesečno, dok će gradovi i općine pokrivati troškove zaposlenika. Ti troškove prelaze i 10.000 kuna mjesečno. Grad Lepoglava će zahvaljujući svojem proračunu moći pokriti te troškove, ali ne znam kako će ih moći pokriti manje jedinice lokalne samouprave. Zbog toga ovu odluku smatram i diskriminirajućom. Svi bi trebali imati iste mogućnosti. Predlagao sam da Županija kao osnivač osnovnih škola financira projekt s 80%, a gradovi i općine s 20%. Pri tom bi
pomogli i roditeljima subvencionirajući troškove prehrane. Na žalost, od strane župana i Županije nije bilo razumijevanja za to – pojasnio je u odgovoru gradonačelnik.

Da li postoje informacije kada kreće rekonstrukcija niskonaponske mreže što je uvjet za širenje javne rasvjete na naselja u kojima javne rasvjete nema, zanimalo je vijećnika Zorislava Rodeka koji je tražio i informaciju o tome kada će biti završena izgradnja društvenog doma u Kameničkom Podgorju te koliko se trenutno projekata provodi na gradskom području.

Gradonačelnik Škvarić je u danom odgovoru naglasio da je rekonstrukcija niskonaponske mreže u ingerenciji Hrvatske elektroprivrede dok javnu rasvjetu postavlja Grad. Rekao je da Grad Lepoglava svake godine HEP-u dostavlja spisak potrebnih zahvata na gradskom području.
Do informacija iz HEP-a o tome što će se i kada po pitanju rekonstrukcije niskonaponske mreže raditi teško dolazimo – otkrio je gradonačelnik

Škvarić koji je odgovarajući na drugo pitanje najavio završetak gradnje i uređenja društvenog doma u Kameničkom Podgorju za iduću godinu. Što se projekata koji se trenutno provode na gradskom području tiče, gradonačelnik je rekao da Grad na gradskom području provode projekti ukupne vrijednosti 1.700.000 kuna te da tome treba pridodati i projekte koje provode HEP, Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste.

Vijećnica Marija Ribić pitala je što je s projektom ugradnje lifta u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi s obzirom na to da su sredstva Varaždinskoj županiji za taj projekt dodijeljena prije osam mjeseci.
Grad Lepoglava sam je napravio projekt za ugradnju lifta i dali smo ga Domu zdravlja i Varaždinskoj županiji koji su ga zajedno s ostalim sličnim projektima prijavili na natječaj i dobili sredstva za njegovu realizaciju. Ove je godine projekt trebao biti realiziran. Od Županije smo tražili da nas se obavijesti o tome zašto još nije, ali službeni odgovor nismo dobili. Opet ćemo uputiti dopis i tražiti pojašnjenje. Zatražit ću i sastanak sa županom po tom pitanju – odgovorio je gradonačelnik Škvarić.

Kada će biti nastavljena izgradnja nogostupa u Žarovnici pitao je vijećnik Stjepan Vresk. Pitao je i da li je u planu postavljanje nadstrešnice na autobusnom stajalištu u Žarovnici na raskrižju prema Kamenici.

Gradonačelnik Škvarić je u odgovoru istaknuo da projekt izgradnje nogostupa provodi Županijska uprava za ceste.
Imamo uvjeravanja da će se nakon što je izgrađen nogostup na Višnjici nastaviti izgradnja nogostupa u Žarovnici. Nadamo se da će izgradnja krenuti što prije – rekao je Škvarić.

Što se postavljanja nadstrešnice na autobusnom stajalištu tiče gradonačelnik je istaknuo da je prvo potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi se dobila suglasnost za to.
Nastojat ćemo doći do suglasnosti kako bi iduće godine mogli postaviti nadstrešnicu – odgovorio je Škvarić.

Zašto nije provedena ekološka akcija Zelena čistka i zašto je prebačena na termin kada su berbe i kada se održava Međunarodni festival čipke pitao je vijećnik Boris Šinko. Zanimalo ga je i zašto u Lepoglavi nije organizirano zajedničko gledanje finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva.

U odgovoru koji je dao vijećniku Šinku gradonačelnik Škvarić pojasnio je da je termin Zelene čistke usklađen s terminom nacionalne kampanje.
Akcija nije bila toliko masovna jer i nemamo više previše toga za čistiti – dodao je Škvarić.

U odgovoru na drugo pitanje rekao je da je organizacija zajedničkog gledanja utakmice bila više stvar privatne inicijative, a ne Grada.
U TKIC-u je bilo organizirano gledanje utakmice. Inače, veliki ekrani koje se za to trebalo nabaviti skupi su, a i potražnja za njima je bila velika tako da ih je bilo teško iznajmiti – dodao je Škvarić.

Vijećnik Željko Šoštarić prije postavljanja pitanja izrazio je nezadovoljstvo dobivenim odgovorimo iz TKIC-a, a na pitanja koja je postavio na prošloj sjednici tražeći upravo pismene odgovore. Nezadovoljan je bio time što u odgovoru nisu bile izražene konkretni iznosi koje je tražio već su bile navedeni dokumenti gdje se određeni iznosi mogu iščitati. Vijećnik Šoštarić je postavio dva pitanja. U prvom je na traženje Ankice i Franje Ježeka pitao gradonačelnika kada će se urediti potok Gečkovec u ulici Ljudevita Gaja. Pri tom je naveo da prilikom većih oborina potok devastira parcele u vlasništvu navedenih građana.
O uređenju potoka bujičara brinu Hrvatske vode koje imaju plan urediti i navedeni potok o čemu su navedeni građani obaviješteni. Dio potoka, na relaciji gdje se uz njega kreću djeca, već je, radi sigurnosti djece, uređen. Hrvatske vode su već napravljenim zahvatima smanjile taj potok za pola metra, a najavile su i nastavak radova u okviru kojih će biti izgrađena škarpa i korito obloženo kamenom – pojasnio je gradonačelnik Škvarić te izrazio žaljenje zbog toga što je u prilikom postavljanja pitanja vijećnik Šoštarić rekao da navedeni građani, iako su bili na razgovoru kod gradonačelnika, nisu dobili informacije o tome što se planira s navedenim potokom.

Drugo pitanje vijećnika Šoštarića odnosilo se na poduzetničku zonu odnosno na odlaganje otpada, uglavnom građevinskog, na tamošnje parcele. Pitao je što čini Grad da se to spriječi i ukloni.
To što se događa prijavili smo policiji no do sada nismo otkrili počinitelje. Želeći spriječiti da se tamo odlaže otpad postavili smo rampe, betonske prepreke i znakove, ali sve je to uništeno. Sada ćemo postaviti video nadzor. Prije toga sanirat ćemo to područje – odgovorio je gradonačelnik
Škvarić.

Vijećnik Stjepan Maček pitao je da li se u proteklih šest mjeseci, u periodu koji je protekao od tada kada je na Gradskom vijeću postavljeno pitanje vezano za problem slabog prijema televizijskog signala na području Vesi, Budima i Čreta, uputio dopis odgovornima.
Ingerenciju nad time imaju Odašiljači i veze kojima smo prije toga uputili brojne dopise. U odgovorima se navodi da je rješenje u pojačavanju signala za što bi, ako postoji financijska opravdanost, trebalo na Ivan brdu postaviti novi stup. To Grad neće dozvoliti jer želi spriječiti daljnju devastaciju naše baštine. Iz HRT-a su pak poručili da postoje i drugi sustavi kojima se kvalitetno mogu pratiti njihovi programi – odgovorio je Škvarić.

Vijećnik Maček se potužio da nije primio pozivnicu za 22. Međunarodni festival čipke te je pitao zašto mu se nije poslala. Odgovoreno mu je da je pozivnica poslana putem pošte, ali ni njemu ni nekim drugim vijećnicima pozivnica nije stigla na adresu za što odgovornost leži na pošti.

Kada će početi realizacija projekta uređenja Dječjeg vrtića Lepoglava pitao je vijećnik Ignac Lončar.
– Raspisan je natječaj i za mjesec dana dobit ćemo ponude izvođača – kratko je odgovorio gradonačelnik Škvarić.

Vijećnik Siniša Štefičar upozorio je da nakon većih oborina dolazi do plavljena površina na području Donjeg Vulišinca na kojem je proteklih godina uređenja odvodnja. Posebno je istaknuo problem jedne mještanke kojoj plavi kuća.

Gradonačelnik Škvarić je rekao da je potrebno izvidjeti što se događa i poduzeti radnje da se to u budućnosti spriječi. U vezi s time najavio je  obilazak navedenog područja.

Vijećnik Josip Čelig pitao je u kojoj je fazi priprema za projekt izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici te da li postoji mogućnost ponovnog otvaranja pošte u Višnjici i graničnog prijelaza Zlogonje.

Gradonačelnik Škvarić je u odgovoru istaknuo da je, što se dječjeg vrtića tiče, do sada održan inicijalni sastanak s mještanima i provedena anketa o zainteresiranosti roditelja za korištenjem usluga vrtića.
Grad želi otkupiti dodatno zemljište i tada krenuti u izradu projekta kako bi iduće godine bile pribavljene sve suglasnosti i dozvole za njegovu gradnju – pojasnio je Škvarić.

Što se pošte tiče, gradonačelnik je najavio da će ponovno Hrvatskim poštama uputiti dopis da se razmotri mogućnost ponovnog otvaranja poštanskog ureda u Višnjici. Po pitanju graničnog prijelaza Zlogonje, gradonačelnik je najavio sastanak s mjerodavnima o mogućnostima da se granični prijelaz u Zlogonju otvori za prelazak granice.

Odvoz otpada – postignut dogovor s IVKOMom

Nakon duže rasprave u kojoj su sudjelovali gotovo svi vijećnici upućujući brojna pitanja predstavniku tvrtke IVKOM kojoj je dodijeljeno poslovi prikupljanja otpada na gradskom području, jednoglasno je prihvaćena Odluka o izmjenama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Lepoglave.

Tom je odlukom definirana učestalost odvoza otpada i to tako da će se miješani komunalni otpad odvoziti najmanje jednom u dva tjedna, biorazgradivi komunalni otpad jednom tjedno, papir i karton jednom mjesečno, plastika i metal jednom mjesečno, tekstil, dva puta godišnje, ambalažno staklo jednom u tri mjeseca i krupni otpad jednom godišnje.

Nakon toga vijećnicima je na uvid dan novi prijedlog cijene odvoza otpada prema kojem će se jedno pražnjenje mješovitog komunalnog otpada naplaćivati 61,74 kuna, a dva pražnjenja mjesečno 69,24 kune. Svako daljnje pražnjenje naplaćivat će se dodatnih 7,5 kuna. Za nijedno pražnjenje mjesečno plaćat će se naknada u iznosu 54,24 kuna.

Vijećnici su u raspravi istaknuli da je riječ o većim cijenama, posebice zbog toga što je smanjen broj odvoza. Predstavniku IVKOM-a uputili su kritike i izrazili nezadovoljstvo zbog obustave odvoza otpada na gradskom području bez da je itko o tome bio obaviješten. Istaknuli su da IVKOM na to nije imao pravo unatoč tome što nije od strane gradonačelnika bio potpisana suglasnost na nove predložene cijene.

Gradonačelnik Škvarić najavio je potpisivanje suglasnosti o cijenama istaknuvši kako je novi predložen cjenik korigiran u odnosu na prije predložen.
Želim istaknuti da ja kao gradonačelnik moram apsolutno štititi interese Grada Lepoglave i građana. Činio sam to i kroz pregovore o cijenama i uvjetima odvoza otpada. Pregovori koji doprinesu uvjetima koji će biti bolji za građane, korisni su i svrhoviti. Prijedlog odluke koji smo sada dobili od strane IVKOM-a drugačiji je u odnosu na prethodni jer definira kvalitetniju uslugu. Cijene su veće od prijašnjih, no svjesni smo uvjeta tržišta. Važno je istaknuti da su cijene stimulativne i potiču na selektiranje otpada – poručio je gradonačelnik Škvarić te najavio da će se u narednih godinu dana svaka tri mjeseca održavati sastanak s IVKOMom vezan uz ovu problematikuu.

Iz IVKOM-a je najavljeno da će se po potpisivanju suglasnosti o cijenama krenuti s čipiranjem kanti te će biti utvrđen raspored odvoza otpada s kojim će tijekom tjedna koji dolazi biti upoznati građani.

Vezano za IVKOM na sjednici se raspravljalo o Izvješću o poslovanju groblja Grada Lepoglave. Izvješće je prihvaćeno no tijekom rasprave vijećnici su ponovno upozorili IVKOM na neprimjerene termine ukopa u ljetnim mjesecima tražeći da se to promijeni.

Vijećnici su prihvatili Izvještaj o radu Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave za 2017. godinu. U kratkoj raspravi koja je prethodila usvajanju zatraženo je da se ovo, kao i sva drugo izvješća ranije dostave na razmatranje Gradskom vijeću. Istaknuto je da kod građana postoji loša percepcija o sportu u Gradu Lepoglavi na što je novi predsjednik Zajednice, ujedno i vijećnik, Tonko Županić najavio da će se to promijeniti.

Uz pohvale na aktivnostima i radu, na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu i poslovanju Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava.

Uz tri suzdržana glasa vijećnika Željka Šoštarića, Stjepana Mačeka i Borisa Šinka prihvaćen je na sjednici Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Lepoglave za prvih šest mjeseci 2018. godine. U njemu se navodi da su ostvareni prihodi u iznosu od 12.737.054 kune što je 52,85 % od planiranog na godišnjoj razini. Višak prihoda i primitka nad rashodima i izdacima u prvih šest mjeseci ove godine iznosi ukupno 4.707.203,72 kune. Preneseni manjak prihoda iz 2017. godine u iznosu 2.659.433,67 kuna je saniran te se u sljedeće razdoblje prenosi višak od 2.047.770,05 kuna.

Također uz tri suzdržana glasa navedenih vijećnika Gradsko je vijeće prihvatilo Izvješće o radu gradonačelnika u prvoj polovici godine.

Na sjednici su donesene i odluke o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Gradske knjižnice Ivana Belostenca te odluke o prodaji nekretnina u gradskom vlasništvu te u Poduzetničkoj zoni.